930×122 CAPRA 5

petrochim

Protest amanat la petrochimia pitesteana

Miercuri, 27 aprilie, la putin timp dupa Pasti, asadar, ar fi trebuit sa aiba loc la petrochimia piteseana un protest al celor 600 de angajati cu privire la noul contract colectiv de munca impus de „patronul” Oltchim Ramnicu Valcea. Protestul a fost amanat, discutiile dintre sindicat si conducerea Oltchim fiind in toi. Totusi, daca nu se va ajunge la un acord, angajatii par decisi sa dea in judecata conducerea Oltchim.

 

In conditiile in care Oltchim se zbate sa faca rost de finantare pentru preluarea Rafinariei fara de care si petrochimia s-ar inchide, caci nu ar putea functiona, protestul angajatilor de la „Divizia petrochimica Bradu a SC Oltchim SA” este fix ca nuca in perete. In loc sa se roage sa fie gasite solutii, oamenii se declara nemultumiti de faptul ca nu mai primesc lapte, apa minerala si masa subventionata! Asta, in conditiile in care, dupa o revizie costisitoare si de lunga durata, petrochimia nu produce nimic, din lipsa de materie prima!

Ce ii nemultumeste asa de tare pe angajati? Pai, in vechiul contract, cel dupa modelul companiei private Petrom, salariatii de la petrochimie primeau unele sporuri, lapte si apa minerala pentru conditii periculoase de lucru, dar si o masa de 15 lei pe zi pentru care nu plateau decat 4 lei.

Evident, nu este deloc comod sa te trezesti ca ramai fara o serie de drepturi, inclusiv pecuniare, dar grija cea mai mare a angajatilor ar trebui sa fie alta: de luni bune ei stau, pentru ca Oltchim nu a facut inca rost de bani pentru a reporni instalatiile, iar Petrom vrea sa inchida Rafinaria care furnizeaza materia prima necesara pentru petrochimie. Asa ca ne-am fi asteptat, mai degraba, la un protest al angajatilor de la Rafinarie si de la petrochimie privind inchiderea Rafinariei care ar genera o unda de soc in industria argeseana.

Pe de alta parte, Oltchim incearca din rasputeri sa lupte pe doua fronturi: sa asigure finantare pentru repornirea petrochimiei si sa obtina fonduri pentru preluarea Rafinariei de la Petrom. Altfel, ambele unitati, plus Oltchim, ar cam si sortite pieirii si, odata cu ele, si cateva mii de locuri de munca din Arges si din Valcea. De unde va face insa Oltchim rost de bani, in conditiile in care pierderile sale sunt uriase?

Seful Oltchim, Constantin Roibu, a spus ca unitatea pe care o conduce nu are datorii la bugetul statului. La fel, a spus ca se fac eforturi pentru preluarea Rafinariei si ca este dispus sa participe la acestea. Roibu sustine, de asemenea, ca bugetul de venituri si cheltuieli aferent anului 2011 a fost conceput pe baza unei strategii integrate de functionare cu activitatea de petrochimie.

Oltchim intentioneaza sa investeasca 600 de milioane de lei in 2011, ceea ce reprezinta o crestere cu 174% fata de anul trecut, dar nu spune de unde va lua banii. Odata cu reponirea diviziei de petrochimie programata in luna iunie, Oltchim spera ca isi va spori productia cu 35% fata de anul 2010. Statul nu dispune insa deocamdata de capital pentru a asigura integrarea Oltchim cu furnizorul sau de materie prima de la Arpechim, iar Aurelian Dochia, Managing Partner la compania de consultanta Concept, a spus ca Oltchim are pierderi mari.

In 2007 rezultatul negativ a fost de 95 milioane lei, pentru ca in 2008, 2009 si 2010 pierderile sa depaseasca constant plafonul de 200 milioane lei. In aceste circumstante chiar auditorul financiar KPMG spune ca exista incertitudini asupra posibilitatii companiei de a-si continua activitatea.

555 X 222 CAPRA
New Profesional Consult 570×90