NOR CURIER 930X122

alertă alimentară

ALERTĂ ALIMENTARĂ. GRĂSIMI HIDROGENATE, FOLOSITE ÎN LOC DE PRODUSE DIN LAPTE

Alertă alimentară. Grăsimi hidrogenate, folosite în loc de produse din lapte.

Citiți și: Alertă alimentară! Produse din magazinele Penny, infestate!

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) și Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) au reluat controalele pentru a evalua corectitudinea practicilor comerciale cu privire la utilizarea grăsimilor hidrogenate în locul produselor exclusiv pe bază de lapte, informarea corectă a consumatorilor, depistarea, sancționarea și diminuarea fraudelor în domeniu.

Controalele au loc atât în București, cât și în toate municipiile reședință de județ (inclusiv în Pitești) și urmăresc în principal verificarea conformității denumirii produselor alimentare care se comercializează în raport cu înscrisurile de compoziție din sistemul de etichetare.

Citiți și: Lovitură pentru oameni: 2024, anul scumpirilor! Lista majorărilor este mare

Au fost verificate 180 de unități (85 de patiserii, 17 cofetării și laboratoare de cofetărie, 47 de pizzerii, 15 restaurante/catering, 11 unități de fast food și 5 magazine alimentare).

Dintre acestea, 73 de unități (40,5% din total) folosesc în procesul de fabricație specialități pe bază de grăsimi hidrogenate și informează eronat consumatorii prin sistemul de etichetare că utilizează produse obținute din lapte (brânză, cașcaval, unt etc).

Chiar dacă există o diminuare a fenomenului de substituire a produselor lactate cu specialități obținute din grăsimi hidrogenate în comparație cu amploarea fenomenului din anul 2018, neregulile majore persistă.

Au fost depistate și alte abateri, precum comercializarea așa-zisei ,,Specialități Bulgaria’’ drept Telemea de Bivoliță, Telemea de Capră și Telemea de Vacă, la prețuri cuprinse între 8,5 lei și 11 lei/kg, fenomen de substituire care, pe lângă faptul că afectează imaginea producției autohtone, autentice și sănătoase, reprezintă practic și o sfidare a consumatorilor.

Pentru nereguli precum dezinformarea consumatorilor și substituirea produselor procesate din lapte cu specialități pe bază de grăsimi hidrogenate, dar și pentru încălcarea normelor igienico-sanitare și de siguranță alimentară au fost date amenzi în valoare totală de 661.219 lei.

Eco moto 555×222

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

EcoMoto 570×90