930X122 MAIA

agricole

AMENZI MARI PENTRU NERESPECTAREA DREPTULUI DE PREEMȚIUNE LA VÂNZAREA TERENURILOR AGRICOLE

Persoanele care vând terenuri agricole aflate în extravilan și care nu țin cont de dreptul de întâietate la cumpărarea acestuia al unor categorii de persoane, inclusiv al arendașilor, al proprietarilor de terenuri agricole vecine sau al tinerilor fermieri, vor risca, începând din octombrie, amenzi considerabile.

Citiți și: Case de lux în Pitești! Rămâi mut : Imobil și de 1 milion de euro

Această măsură se regăsește, printre altele legate de vânzarea și cumpărarea terenurilor agricole, într-o lege ce a fost oficializată prin publicarea în Monitorul Oficial de curând. Măsurile contravenționale pentru nerespectarea regulilor la vânzarea și cumpărarea terenurilor agricole sunt prevăzute în Legea nr. 175/2020, document care a fost publicat în Monitorul Oficial și care se va aplica din 13 octombrie 2020.

Mai exact, actul normativ prevede ca nerespectarea, la vânzarea unui teren agricol situat în extravilan (în afara spațiului construit al unei localități), a dreptului de preemțiune, adică a dreptului unei persoane de a fi preferat în calitate de cumpărător, să aducă amenzi duble față de cele din prezent celor care nu respectă aceste reguli. Concret, potrivit noii legi, amenzile vor fi cuprinse între 100.000 și 200.000 de lei.

Citiți și: Peste 100 de piteșteni, somați de Primărie!

De acest drept de preemțiune la vânzarea terenurilor agricole vor beneficia arendașii, proprietarii de terenuri învecinate celor ce urmează să fie vândute, tinerii fermieri (cu vârsta de până la 40 de ani) și statul român, prin Academia de Științe Agricole și Silvice «Gheorghe Ionescu-Șișești», unitățile de cercetare cu profil agricol sau Agenția Domeniilor Statului, în această ordine. Dacă niciunul dintre deținătorii dreptului de preempțiune amintiți mai sus nu își manifestă dorința de a cumpăra terenul pus în vânzare, înstrăinarea acestuia s-ar putea face către oricare altă persoană fizică, cu condiția ca aceasta să aibă domiciliul în România de cel puțin cinci ani. Vânzarea se poate face și către o persoană juridică, dar cu condiția ca asociatul/acționarul care deține controlul societății să aibă domiciliul situat pe teritoriul național pe o perioadă de cel puțin cinci ani.

Foto descriptiv: PAGINADEAGRICULTURA.RO

555×222 grota rece
New Profesional Consult 570×90