930 x122 grota rece

incendii

ARGEȘ: “CURĂȚENIA DE PRIMĂVARĂ” PUNE ÎN PERICOL LOCUINȚE ȘI OAMENI

“Curățenia de primăvară” făcută fără cap, la voia întâmplării, provoacă noi și noi incendii de vegetație uscată în localitățile din județul Argeș.

Citiți și: Alertă! Incendiu la un operator economic, în Argeș

Numai ieri, în Argeș, echipaje de pompieri cu autospeciale de stingere cu apă și spumă de la Detașamentele Bradu, Pitești și Mioveni și de la Garda de Intervenție nr. 2 Topoloveni au acționat pentru stingerea incendiilor de vegetație uscată și mărăciniș izbucnite pe aproximativ 80.600 de mp în orașul Mioveni și comunele Bascov, Merișani, Bogați, Băiculești și Micești.

Există pericolul ca astfel de incendii să se extindă la locuințe sau chiar să facă victime în rândul oamenilor. În Argeș s-a întâmplat deja în trecutul nu prea îndepărtat. Vă reamintim că în urma unor incendii de vegetație uscată în 2018 o femeie din comuna Moșoaia a suferit arsuri pe față și mâini (AICI, subiectul pe larg). De asemenea, anul trecut un bărbat din comuna Mălureni a suferit arsuri pe față, iar o femeie din Valea Iașului a făcut atac de panică (amănunte, AICI).

Citiți și: Cum se pun oamenii singuri în pericol. Riscă amenzi usturătoare pentru acest lucru

Pentru igienizarea terenurilor prin ardere, cetăţenii au obligaţia să solicite şi să obţină de la autorităţile competente permis de lucru cu focul (de la Primărie) şi o aprobare de la Agenţia de Protecţie a Mediului. Este exceptată de la această obligaţie arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în incinta gospodăriilor, dar cu respectarea strictă a măsurilor generale de stingere a incendiilor.

Pentru arderea resturilor vegetale, a gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile fără obţinerea permisului cu foc şi/sau fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, cetăţenii (proprietarii de terenuri) sunt pasibili de amenzi între 1.000 şi 2.500 de lei.

Asta, teoretic. Practic, nimeni sau aproape nimeni nu este amendat. Amenzile ar trebui date de ISU, care se apără, însă, susținând că legea este atât de prost făcută încât autorul poate fi amendat doar dacă e prins în flagrant. (Foto: descriptiv – arhivă)

555 X 222 CAPRA

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

EcoMoto 570×90