pizzeria sapori  930 122

centrul cultural pitești

Centrul Cultural Pitești organizează noi evenimente interesante

Centrul Cultural Pitești organizează noi evenimente interesante.

Citiți și: Pitești. Urmează o săptămână plină de evenimente captivante

Centrul Cultural Pitești organizează, în perioada 11 – 15 iulie 2022, noi evenimente cultural-educative și de dezvoltare personală, care pot fi urmărite online, pe pagina oficială de Facebook a instituției, și pe site-ul oficial (www.centrul-cultural-pitesti.ro), acțiuni la care publicul are acces în limita locurilor disponibile:

Cenaclul „Armonii Argeșene”, coordonat de președintele Ligii Scriitorilor Români – Filiala Argeș, scriitorul dr. Adrian Mitroi, luni, 11 iulie, de la ora 13.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

Prelegerea cu tema „Existență și Cunoaștere. Isaac Newton și Albert Einstein”, în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul „Cultură și Credință în Societatea Contemporană”, coordonat de conf. univ. dr. Marius Andreescu, de la Facultatea de Drept a Universității Pitești, eveniment care va avea loc luni, 11 iulie, de la ora 15.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

Citiți și: Pitești: Săptămână plină de evenimente în Centru 

„În limbaj filosofic, existența înseamnă faptul de a fi, de a avea o realitate obiectivă, independent de conștiința celui care gândește sau percepe această realitate.

Existența este un concept fundamental cuprinzând totalitatea determinărilor sale obiective sau subiective, incluzând microcosmosul și macrocosmosul, omul și societatea, legile și evoluția acestora. Totuși, nu există o accepțiune unitară în teologie, știință sau filosofie a conceptului de existență.

Existența în toate dimensiunile sale poate fi cunoscută. Este o afirmație susținută și dovedită de unele curente filosofice, de teologie, dar mai ales de știință.

Activitatea umană din cele mai vechi timpuri a avut la baza dezvoltării sale activitatea de cunoaştere, datorită căreia umanitatea a reuşit să se dezvolte până la nivelul tehnologiilor de astăzi, a reuşit să găsească soluţii pentru diverse probleme ale vieții şi a reuşit să înţeleagă diferite legi şi fenomene ce au loc în univers.

În istoria cunoașterii științifice întâlnim momente esențiale, de schimbare radicală a paradigmelor și a înțelegerii noastre a omului și a universului. Asemenea puncte de cotitură sunt marcate de contribuția la teoria științei a unor personalități remarcabile care au descoperit legi și au elaborat teorii ce au revoluționat cunoașterea, știința, tehnologia și chiar existența omului.

În expunerea noastră evocăm contribuția științifică a două mari personalități care au schimbat teoriile fizicii, dar și modul nostru de a înțelege universul și în general existența. Ne vom referi la Isaac Newton și Albert Einstein”, spune Marius Andreescu.

Recitalul muzical cu tema “The Wrong Song” în cadrul proiectului cultural sub genericul “Folk-hop cu M.C. Grăilă”, susținut de dr. Octavian Dărmănescu, istoric, muzeograf, scriitor, cantautor, marți, 12 iulie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“Bine ați venit într-un laborator de creație. Metafore, hiperbole, epitete de-a valma, un depozit în primul rând haotic, o condiție primă, ca odinioară, în Geneză.

Creatorul vine și le pune la loc, cum se cuvine, fiecare după darul de a le stăpâni. O lume plină de cuvinte care formează la rându-le alte lumi. Sunt M.C. Grăilă și vă invit într-un carusel al tuturor posibilităților, cel livresc, un refugiu de când lumea pentru mințile predispuse. <The wrong song>, cântecul greșit, adică acel cât care rămâne din opera ta, unul pe care niciodată nu l-ai atins și care, într-un final, prin lipsa lui, ți-o modifică.

Probabil toți creatorii, de la cercetători până la poeți, recunosc că produsul finit nu este neapărat ceea ce doreau a fi. Un copil străin pe care, din obligație, îl înfiezi ca al tău. Mai ales în poezia cântată. Cântecul parcă nu este al tău, este unul care ți se toarnă în ureche.

De cine? Vă invit să descifrăm!”, spune Octavian Dărmănescu.

Dezbaterea cu tema “Maitreyi, poezia inimii”, în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul “Mari iubiri ale literaturii române”, coordonat de prof. Raluca Hana Sandu, poetă, eveniment care se va desfășura marți, 12 iulie, de la ora 17,00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„Două suflete, două tărâmuri total diferite, două culturi total diferite, două esențe tari și aceeași poveste de iubire…

Nesfârșit de frumoasă, începută aici, pe pământ, continuată în cer, într-o simfonie a dorului imens, nesfârșit, de sine și de celălalt… Așa aș începe eu prezentarea romanului lui Mircea Eliade, <Maitreyi>, primul roman exotic din literatura noastră, ce deschide porți nebănuite ale sufletului spre iubire și împlinirea acestuia dincolo de cultură, de religie, de orice limitare omeneasă sau lege impusă aici, pe pământ, de om.

O iubire ce străbate timpurile, anotimpurile și viețile, o legătură între două inimi ce-și caută sensul primordial prin tot ce au mai bun, mai sincer, mai curat…

Tema noastră din luna iulie, din cadrul proiectului ,,Mari iubiri ale literaturii române”, este <Maitreyi, poezia inimii>, o temă prin care ne propunem să descoperim lumea Indiei, un univers fascinant, în care poveștile de dragoste prind viață pe aripile cuvintelor și ale poeziei, în bibliotecă, între filele cărților, într-un joc și un limbaj aparte, pe care și-l creează, tainic, îndrăgostiții noștri, Maitreyi și Allan (în cartea Maitreyiei, Amrita și Mircea); un limbaj al inimilor cuprinse de magia iubirii care nu are nimic pământesc și nimic superficial!

Vă aștept marți, 12 iulie, de la ora 17.00, la Centrul Cultural Pitești, alături de invitații mei surpriză, să descoperim împreună lumea exotică a unui roman de excepție scris de Mircea Eliade, împreună cu minunata replică a lui Maitreyi Devi, perechea sa din roman!

Două inimi, o singură poveste de iubire ce transcende timpul și spațiul, dăruindu-se într-un permanent început sufletesc, dincolo de stele și de nori… <Aș vrea să văd ochii Maitreyei…>, spunea atât de frumos Allan în romanul său… Să vedem ochii plini de stele ai Maitreyei, să-i cunoaștem sufletul, să-i cunoaștem povestea de dragoste…

Vă aștept cu drag să descoperim împreună lumea lui Maitreyi și poezia inimii ei!” este mesajul transmis de Raluca Hana Sandu.

Prelegerea cu tema “Pădurea în mitologia Evului Mediu”, în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul „Istorie și istorii cu Marin Toma”, coordonat de dr. Marin Toma, istoric, redactorul-șef al revistei-document <Restituiri>, eveniment care va avea loc live, pe pagina oficială de Facebook a Centrului Cultural Pitești, marți, 12 iulie, de la ora 20.00.

„Lemnul este o materie vie, spre deosebire de piatră și metal, care sunt materii moarte. Este mai puțin rezistent, dar mai pur, mai nobil. Este mai apropiat de om: trăiește, suferă și moare.

Trecerea de la lemn la piatră în cazul construcțiilor reprezintă o schimbare ideologică majoră, nu doar politică și economică. Dacă lemnul este materia Crucii, metalul aparține infernului. Fierarul e un vrăjitor, pe când dulgherul reprezintă o meserie respectată – Iisus e fiul unui dulgher.

Unelte precum securea, hârlețul, plugul și altele își păstrează virtuțile, fiind legitimate de lemnul care este folosit pentru unele dintre părțile componente: lemnul îmblânzește metalul. Civilizația lemnului este construită în egală măsură pe valoarea sa simbolică și pe cea economică.

Meserii damnate: tăietorul de lemne și cărbunarul. Ei sunt izolați, trăiesc în pădure, sunt săraci, murdari, violenți, distrugători. Ei, fierarul, minerul și măcelarul reprezintă cele cinci meserii temute și rușinoase în cultura țărănească. Securea este o unealtă nobilă, depășită doar de lance și de spadă.

Fierăstrăul este însă unealtă demonică. Exemple de arbori benefici: stejar, castan, măslin, pin, tei, frasin. Arbori dăunători: tisa, arinul și nucul. Oare exista o practică bine consacrată în a asocia aceste credințe produselor realizate din lemn?” spune Marin Toma.

Prelegerea cu tema „Gib I. Mihăescu – Nuvelist”, în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul “Literatura Română Necanonică”, susținut de prof. Iudita Dodu Ieremia, poetă, miercuri, 13 iulie, de la ora 14.00, în Sala Multifuncțională de la Casa Cărții.

„Gib I. Mihăescu (1894-1935) s-a impus ca nuvelist prin capacitatea de a surprinde viaţa interioară, prin preocuparea de a descifra meandrele ascunse ale sufletului omenesc, prin luciditatea analizei, prin crearea unei atmosfere de mister, de nelinişte, de pasiune şi tragism. <Nuvelistica lui Gib I. Mihăescu demonstrează o înţelegere largă, cuprinzătoare, a vieţii şi psihologiei umane.

Ceea ce reţine el cu predilecţie din experienţele pe care le transfigurează artistic se leagă însă de lucruri aflate sub semnul bolii, neputinţei, urâtului, minciunii, setei de răzbunare, crimei, pornirilor anormale.

Lumea fantasmelor în care se transpunea atunci autorul e de un patetism sumbru, plin de melancolie (Mihail Diaconescu)>”, precizează Iudita Dodu Ieremia.

Dezbaterea cu tema “Profesori devotați pentru elevi talentați”, în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul “Adolescenți și Mentori”, coordonat de prof. dr. Magda Grigore, critic literar, scriitoare, avându-le invitate pe Ileana Topologeanu, profesoară de limba și literatura română la Colegiul Național “I.C. Brătianu”, și pe elevele Ruxandra Maria Dinu, autoare a cărții “Cioburi de oglindă. Cenușa ochilor”, semnată cu pseudonimul Rozi Martin, și pe Ilinca Din, interpretă, compozitoare, pasionată de un instrument tradițional – naiul, eveniment care va avea loc miercuri, 13 iulie, de la ora 17.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“Este importantă identificarea cât mai timpurie a talentului pe care îl poate avea un copil, dar acest lucru are nevoie și de un mediu favorabil, observațional. De multe ori, în școala generală, de exemplu, așteptările stereotipe ale cadrelor didactice, lipsa motivației elevilor, firea lor emotivă sau timiditatea pot fi piedici de netrecut pentru manifestarea dezinvoltă a înclinațiilor artistice.

Mediul favorabil de bază la această vârstă este doar familia, care poate face apoi demersuri suplimentare pentru a cultiva talentul descoperit la copil.

Liceul însă este altceva, devine stadiul optim pentru punerea în valoare a potențialul artistic al adolescenților. Ei au personalitate, își caută modele, capătă curaj și fac planuri, își proiectează mai mult sau mai puțin viitorul.

Cum se împacă însă asumarea responsabilităților de la școală cu dezvoltarea personală pe plan artistic, dacă sunt sprijiniți acești copii de către profesorii lor de la clasă, dacă există sau pot exista strategii de susținere a lor – sunt întrebări la care așteptăm împreună câteva răspunsuri concrete”, spune Magda Grigore.

Lansarea cărții de proză cu titlul “Ancoră peste timp”, de Georgeta Rodica Chiran, eveniment editorial care se va desfășura în cadrul proiectului de dezvoltare personală “Viața merge înainte”, coordonat de poeta ing. Simona Vasilescu, joi, 14 iulie, de la ora 17.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

“Odată cu sosirea verii devenim mai lejeri, în virtutea zilelor călduroase. De aceea, absorbția vieții se face prin acordarea timpului liber care caută liniște sau se bucură de iubirile trecute, de experiențele acumulate în diferite perioade ale vârstei.

De aceea, vă invit la prezentarea a două povestiri scrise de Georgeta Rodica Chiran în cartea <Ancoră peste timp>. Născută în orașul Brad din județul Hunedoara, vorbitoare în rime la cinci ani, astăzi trăiește printre piteșteni și se bucură de aprecieri în mai multe domenii.

Cunoscută ca pictoriță talentată și poetă sensibilă, Georgeta Rodica Chiran ne încântă, de această dată, cu proză scurtă și ne atrage. Este vorba despre două povești acaparatoare ale unui spațiu pe care nu l-am apreciat cu iubire.

Este timpul iertărilor, al analizelor scurte, al trecerii filelor scrise cu drag printre degete. Și când te gândești că Geo a început să scrie proză în anul 2021, te mobilizezi degrabă ca să cunoști o femeie rafinată care face distincție între prezent și trecut, între iluzie și trăire autentică.

Vă invit să-i fim alături la lansare și să primim din licorile minunatei scrieri inspirate de unii dintre voi! Descoperiți-vă povestea de dragoste!” este mesajul Simonei Vasilescu.

PIZZERIA SAPORI 555 222
New Profesional Consult 570×90