- Publicat de: ePitești
- 18-02-2019, ora 12:14
- Știri
E JALE ÎN HIPERMARKETURI! PRODUSE EXPIRATE, RUGINĂ, SÂNGE
Ca urmare a controalelor făcute de o echipă a Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) în 23 de hypermarketuri și supermarketuri din Oltenia, au fost date 42 de amenzi, în valoare de 468.000 de lei, și 12 avertismente.
Citiți și: Riști amendă de până la 10.000 de lei și dosar penal!La acestea s-au adăugat diverse măsuri complementare de remediere a neregulilor constatate, de încetare a practicilor incorecte, opriri temporare de la comercializare a produselor care prezentau diverse nereguli de etichetare sau opriri definitive de la comercializare cu retragere din circuitul consumului uman a produselor cu termen de valabilitate depășit sau nedepozitate în condițiile indicate de producător.
Dintre abaterile sanctionate, potrivit ANSVSA:
Citiți și: Amenzi mari pentru cei care fac asta la bloc!-prezența la vânzare a unor produse cu termen de valabilitate depășit;
-neinformarea consumatorilor, în zona gastro, asupra ingredientelor și a factorilor alergeni din compoziția preparatelor culinare comercializate;
-afișarea la raft a unei țări de proveniență a produselor (legume-fructe) alta decât cea reală;
-comercializarea produselor din categoria legume-fructe nesortate după calibru;
-comercializarea preparatelor din carne, diverse sortimente, într-un spațiu frigorific care prezenta pete de rugină, urme de lichid colorat, posibil sânge, precum și depuneri diverse;
-comercializarea produselor aflate la promoție de tip 1+1 fără a exista la raft spre exemplificare produsul singular;
-comercializarea la raionul de produse lactate a unor produse pe bază de grăsimi vegetale;
-comercializarea produselor care aveau inscripționate diverse campanii de reduceri de prețuri sau promoționale care nu mai erau valabile;
-nerespectarea condițiilor prescrise sau declarate la produsele aflate în sectorul produse proaspete. De exemplu, măsline și carne porc (coastă porc, ceafă porc) fără a se putea face dovada desigilării ambalajelor din care proveneau, la măsline fiind inscripționată valabilitate 5 zile de la deschidere, iar la carne fiind menționat pe eticheta acestora “24 ore de valabilitate de la deschidere”;
-comercializarea de produse alimentare și nealimentare cu ambalaje deteriorate, desigilate;
-informarea incompletă a consumatorilor prin lipsa etichetei nutriționale la diverse produse sau a traducerii în limba română;
-comercializarea de produse periculoase/nesigure.
ANSVA nu precizează numele magazinelor cu probleme. (Foto: descriptiv)