Donaris 930 x 122

evidenta_permise

Noi atributii pentru Directia Judeteana pentru Evidenta Persoanelor

Pitesti. 1 iulie 2009. Directia Judeteana pentru Evidenta Persoanelor
In Monitorul Oficial al Romaniei a fost publicata Legea nr. 201 din 2 iunie de modificare si completare a Legii nr. 119/1996 cu privire la actele de stare civila, cu modificarile si completarile ulterioare, ale carei prevederi au devenit aplicabile incepand cu data de 13.06.2009. Pentru informarea personalului care are delegate atributiile de ofiter de stare civila in cadrul primariilor din judet cu noile prevederi legislative, Directia Judeteana pentru Evidenta Persoanelor Arges, a organizat o pregatirea in acest sens, in data de 18 iunie 2009, in sala de sedinte a Consiliului Judetean.

Primarul da aprobari
Principala modificare a Legii nr. 119/1996 o constituie transferul competentei de aprobare a cererilor de transcriere a certificatelor/extraselor de stare civila ale cetatenilor romani, emise in strainatate, de la Inspectoratul National pentru Evidenta Persoanelor, primarului localitatii unde isi are domiciliul solicitantul, cu avizul prealabil al Directiei Judetene pentru Evidenta a Persoanelor. Tot cu avizul prealabil al Directiei Judetene pentru Evidenta persoanelor se va face si rectificarea actelor de stare civila si a mentiunilor inscrise pe marginea acestora, in temeiul dispozitiei primarului care are in pastrare actul de stare civila.

De interes pentru cei care vor sa se casatoareasca
Alte modificari, de asemenea, de interes pentru cetateni, vizeaza institutia casatoriei. Asa se face ca viitorii soti urmand sa depuna o declaratie pe proprie raspundere ca nu cunosc niciun motiv de natura legala care sa impiedice incheierea casatoriei. In cazul cetatenilor straini declaratiile cu acest continut vor fi notariale. De asemenea, viitorii soti vor depune si avizul medical, dovada incuviintarii parintilor ori, dupa caz, a tutorilor si autorizarea Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului pentru incheierea casatoriei, in cazul existentei unor impedimente rezultate din conditiile de varsta. Varsta legala pentru casatorie este de 18 ani, iar pentru motive temeinice, tinerii care au implinit 16 ani se pot casatori prezentand documentele mentionate mai sus. Casatoria se oficiaza in termen de 10 zile de la data depunerii documentelor, dar cu aprobarea primarului, aceasta se poate oficia si dupa expirarea acestui termen, dar fara depasirea termenului de valabilitate al certificatelor medicale privind starea sanatatii.
De asemenea, completarea certificatelor de stare civila se face in sistem informatic, fapt care va permite ofiterilor de stare civila sa scrie si sa elibereze aceste documente atat olograf , ca pana acum, cat si folosind mijloace informatice, calitate si acuratetea datelor inscriise fiind net superioara.

Eco moto 555×222

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

EcoMoto 570×90