930×122 CAPRA 5

centrul cultural pitești

Noi evenimente încântătoare la Centrul Cultural Pitești

Centrul Cultural Pitești organizează, în perioada 2 – 5 mai 2023, noi evenimente cultural-educative, care pot fi urmărite online, pe pagina oficială de Facebook a instituției, și pe site-ul oficial (www.centrul-cultural-pitesti.ro), acțiuni la care publicul are acces în limita locurilor disponibile:

Citiți și: Dezbatere inedită la Centrul Cultural Pitești: Invitat celebru

„Noua generație. Sport, sănătate, stil de viață”

Medalionul artistic cu tema „Noua generație. Sport, sănătate, stil de viață”, în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul „Olimpic Argeș Gym cu Nicoleta Andrei”, coordonat de antrenoarea de gimnastică ritmică Nicoleta Andrei, marți, 2 mai, de la ora 14.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

Citiți și: Dezbatere importantă la Centrul Cultural Pitești

„Vă invit să le cunoașteți pe componentele Lotului de Gimnastică Ritmică și Acrobatică al Centrului Cultural Pitești, să aflați câte ceva despre gândirea și stilul de viață al unei gimnaste care-și petrece timpul liber în sala de antrenamente, renunțând la orele petrecute în fața ecranului de calculator sau de telefon. Acest stil de viață le-a adus doar beneficii, atât fizic, cât și mental: au o structură atletică, un psihic echilibrat și o gândire optimistă, debordând de armonie, oriunde s-ar afla”, spune Nicoleta Andrei.

„Generația net. Tinerii care vor schimba viitorul”

Dezbaterea cu tema „Generația net. Tinerii care vor schimba viitorul”, în cadrul proiectului sub genericul „La Vama Vremii”, coordonat de publicistul și scriitorul Nicolae Badiu, marți, 2 mai, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„Poezie la vârsta adolescenței”

Recital liric cu tema „Poezie la vârsta adolescenței”, în cadrul proiectului „Medalion cultural cu Stelian Necșoi”, coordonat de poetul, cantautorul, artistul plastic, profesorul de limba și literatura franceză Stelian Necșoi, având-o invitată pe eleva și poeta Lorena Maria Rada, marți, 2 mai, de la ora 17.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„Lorena Maria Rada este o adolescentă care bate la porțile afirmării în domeniul poeziei. Ne vom bucura de versuri, muzică și dezbatere interactivă pe marginea aspectelor legate de viața tinerilor: gânduri, planuri de viitor, aspirații, <probleme existențiale>. Vă așteptăm spre a sărbători într-un mod plăcut Ziua Națională a Tineretului!”, este mesajul transmis de Stelian Necșoi.

„Iubirea lui Lorelei”

Prelegerea cu tema „Iubirea lui Lorelei”, în cadrul proiectului sub genericul „Mari Iubiri ale Literaturii Universale”, coordonat de poeta și profesoara de limba și literatura română/engleză Raluca Hana Sandu, miercuri, 3 mai, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„Pe harfa răsturnată a ierburilor tale, vară, trupul și sufletul meu sunt începutul unui mare cântec și tremurul mâinii care-l caută… Pentru mine, nu există an în care, în luna mai, florarul primăverilor noastre pline de arome și culori, să nu deschid ierbarul amintirilor.

Să nu mă așez cuminte într-un fotoliu cu fereastra deschisă și cu o carte de-a lui Teodoreanu în brațe… Teodoreanu, unul din scriitorii mei preferați, cel mai liric romancier al nostru, acel Teodoreanu care m-a făcut să văd magia ascunsă în spatele cuvintelor simple, care mi-a fascinat universul copilăriei cu minunatele sale volume <La Medeleni>, <În casa bunicilor>, sau <Ulița copilăriei>, poetul copilăriei fragede, cu obraji de cireșe coapte, și al iubirilor pline de romantism, unul dintre cei care au transformat pentru mine scrisul și cărțile în <acasă>.

Sincer, am ajuns să citesc <Lorelei> puțin cam târziu, în vremea liceului, dar cred că a venit exact atunci când aveam nevoie de ea. Am primit-o cadou de la tata, care mi-a spus doar atât: <Sigur o să-ți placă, e genul tău!>

Pe <Lorelei> am ascuns-o într-un loc știut numai de mine, într-un frunziș luminos, cu flori de cireș și miros de scorțișoară. Acolo am citit cartea, desculță prin iarbă, înconjurată de parfumul teilor și de un vânt indecis care-i făcea ocheade timpului, ademenindu-l cu parfum de copilărie și primăvară… și, uite așa, am îndrăgit-o de la primele rânduri și nu am mai uitat-o vreodată!

”O poveste de dragoste cu parfum de tei, soare și curcubeu”

Lucia Novleanu, Luli-boy, Luli, Lorelei, este un personaj care te dezarmează prin simplitate, gingășie, noblețe și care rămâne cu tine mult timp, ca un ecou, ca o baladă ce-ți va aminti de o dragoste care transcende, care înțelege dincolo de limitările impuse de societate, de regulile ei absurde și care te învață că a iubi înseamnă întotdeauna a-ți căuta libertatea în sine: suntem două libertăţi.

Dragostea noastră nu e umilinţă, e o mândrie. Nu vreau să te copleşesc, să-ţi limitez viaţa numai la mine. N-aş avea nicio bucurie să am alături de mine un prizonier. Nu-ţi cer decât dragostea ta. Aceea e a mea și numai a mea. N-o împart cu nimeni. Aşa cum nici tu nu vei împărţi cu nimeni dragostea mea. Dar dincolo de dragoste eşti liber a trăi cum vrei.

Vă invit să descoperim împreună <Iubirea lui Lorelei>, o poveste de dragoste cu parfum de tei, soare și curcubeu, o poveste care ne spune suav că nimeni nu ar trebui să treacă prin această lume fără să iubească și să fie iubit măcar o dată atât de frumos, unic și răscolitor precum personajele lui Teodoreanu… căci pe harfa răsturnată a ierburilor tale, vară, trupul și sufletul meu sunt începutul unui mare cântec…”, ne transmite Raluca Hana Sandu.

„Adolescența – vârsta visării îndrăznețe”

Dezbaterea cu tema „Adolescența – vârsta visării îndrăznețe”, în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul „Adolescență, entuziasm, libertate și înțelepciune”, coordonat de poetul și profesorul de filosofie George Badea, avându-le invitate pe elevele Teodora Pravăț și Ioana Mastan, eveniment care se va desfășura joi, 4 mai, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.

„E bine să le formăm tinerilor cultură vizuală, educație artistică și muzicală, cultura dialogului și, de ce nu? , cultură politică: ei decid mâine încotro se îndreaptă România, iar dacă plutesc în ignoranță… e vai și amar de noi, mai ales că procesul globalizării este extrem de delicat.

Trebuie să le stimulăm <ambiția>, să-i canalizăm cum se cuvine, cu responsabilitate. Orice tânăr trebuie să meargă pe stradă cu capul sus, dar foarte bine ancorat în cotidian. Ioana și Teodora: două adolescente din Muscel, zglobii, curajoase, frumoase și istețe, dedicate lecturii și scrisului și cu vocația… visării.

Sper ca spectatorii și telespectatorii să asimileze cu mare bucurie mesajul lor plin de profunzime spirituală!”, spune George Badea.

[555x222px]KV_WinterSale_epitesti

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 CAPRA 3