- Publicat de: ePitești
- 1-11-2019, ora 11:43
- Știri
NOI REGULI, PUTERI SPORITE PENTRU POLIȚIȘTI
De la sfârșitul lunii ianuarie a anului viitor, polițiștii vor acționa după noi reguli, ne informează Poliția Argeș.
Citiți și: Comisar de poliție, anchetat de DNA!Printre altele, polițistul va fi îndreptățit să solicite persoanei care face obiectul legitimării să țină mâinile la vedere și, după caz, să renunțe temporar la mijloacele care pot fi folosite pentru un eventual atac armat.
Potrivit sursei citate, polițistul va fi îndreptățit să ceară persoanei care face obiectul controlului corporal să adopte o poziție inofensivă, care permite realizarea efectivă și în siguranță a acestui control. Prin poziție inofensivă se înțelege:
Citiți și: Polițist anchetat de colegii săi după ce a luat mită 300 de leia)ținerea mâinilor deasupra capului sau paralel cu solul;
b)depărtarea picioarelor;
c)adoptarea poziției șezut;
d)adoptarea poziției culcat;
e)altă poziție a corpului, care previne săvârșirea unei acțiuni violente îndreptate împotriva polițistului și respectă demnitatea umană.
“Solicitarea de a adopta o poziție inofensivă trebuie să fie adecvată pericolului pe care îl poate reprezenta persoana și să nu depășească nevoile reale pentru atingerea scopului intervenției. Se interzice solicitarea adoptării poziției șezut sau culcat în cazul femeilor cu semne vizibile de sarcină, persoanelor cu semne vizibile ale unei dizabilități și al copiilor”, precizează Poliția.
Prin atac armat se înțelege atacul săvârșit de o persoană cu o armă de foc sau cu obiecte, dispozitive, substanțe sau animale care pot pune în pericol viața, sănătatea ori integritatea corporală a persoanelor.
“Se prezumă intenția săvârșirii unei acțiuni violente îndreptate împotriva polițistului fapta persoanei de a se apropia de acesta după ce, în prealabil, a fost avertizată prin cuvintele Poliția, stai! Nu te apropia! ori de a nu se conforma solicitărilor polițistului referitoare la renunțarea temporară la mijloacele care pot fi folosite pentru un atac armat”, informează sursa citată.
Legea 192 din 2019, care include noile reguli, a fost publicată în Monitorul Oficial al României la sfârșitul lunii trecute și va intra în vigoare în 90 de zile de la publicare, adică la finele lui ianuarie 2020.