pizzeria sapori  930 122

muncitori-constructii

Spania si-a inchis portile pentru muncitorii romani

Pasul fără precedent în istoria Uniunii Europene făcut de guvernul spaniol care a restricţionat accesul pe piaţa muncii pentru muncitorii români care doresc să înceapă activitatea în Spania. Muncitorii cu vechime îşi pot continua activitatea, însă mulţi dintre ei se află deja în şomaj.

Cei care vor să înceapă să muncească în spania nu vor fi respinşi automat, ei însă trebuie să se adreseze autorităţilor spaniole pentru un permis de muncă pe bază individuală. Măsura nu se referă la românii deja stabiliţi în Spania. Se pare, de asemenea, că muncitorii şomeri români în Spania, care beneficiază de o indemnizaţie de şomaj, nu o vor pierde. În ciuda faptului că Spania a liberalizat complet piaţa forţei de muncă, Madrid a obţinut joi (11 august) acceptul Comisiei pentru introducerea unor restricţii temporare pentru lucrătorii români. Executivul UE a acceptat argumentul că numărul mare de români a creat „tulburări” pe piaţa forţei de muncă lovită de criza. Într-un comunicat de presă, László Andor, Comisar european pentru ocuparea forţei de muncă, afaceri sociale şi incluziune, explică faptul că decizia a fost luată „din cauza situaţiei ocupării forţei de muncă foarte specifice, în Spania”.

 România are două săptămâni pentru a reacţiona la decizia Comisiei, care a fost adoptată de Colegiul Comisarilor în cadrul unei proceduri scrise. Fostul ministru de externe, Cristian Diaconescu, vicepreşedinte al Senatului a criticat Spania şi executivul UE pentru decizie, el afirmând că măsurile aplicate au ca efect „încălcarea făţişă a principiile pe care Uniunea Europeană se bazează”. Deputatul român acuză guvernul spaniol că încearcă să caute ţapi ispăşitori pentru „rezultatele nesatisfăcătoare” ale performanţelor sale. Diaconescu spune că executivul european este „tendenţios” împotriva unora dintre cetăţenii Uniunii.

Spania este ţara din UE cu cea mai ridicată rată a şomajului. În plus, economia UE de patra cea mai mare este introducerea unor măsuri de austeritate dureroase, cu scopul de a evita un plan de salvare similar cu cel din Grecia.

Spania a deschis deja piaţa de muncă a lucrătorilor din România şi Bulgaria. Această decizie este ireversibil, prin urmare, restricţia este introdusă sub formă de clauză de salvgardare limitată în timp, până la 31 decembrie 2012. Dacă Spania va considera că restricţiile suplimentare ar fi necesare după această dată, Madridul ar trebui să facă o altă cerere motivată pentru executivul UE.

Din 25 august, guvernul României va pune la dispoziţia românilor care vor să muncească în Spania un call-center unde pot obţine informaţii despre noutăţile din legislaţia spaniolă.

[555x222px]KV_WinterSale_epitesti
eurial 570×90