NOR CURIER 930X122

aurel bădulescu

UN POLIȚIST CRIMINALIST DIN ARGEȘ FACE PORTRETE-ROBOT DIN LUT

Priceperea de a prinde un infractor cu ajutorul sculpturii în lut înseamnă să fii un artist criminalist! Şi acesta este Aurelian Bădulescu!

Citiți și: Polițist în misiune, accidentat grav de un șofer băut

Pasiunea poliţistului Aurelian Bădulescu, originar din Deduleşti, judeţul Argeş, de a modela fizionomii a început de copil, modelând plastilina, şi a ajuns azi, dincolo de un talent, o meserie: Bădulescu a intrat în echipa Institutului Naţional de Criminalistică în 2011.

Absolvent al Academiei de Poliţie, a studiat şi Şcoala Populară de Artă din Râmnicu Vâlcea. A lucrat timp de 13 ani în mai multe domenii ale Poliţiei Române (judiciar și economic). În Laboratorul de Antropologie şi Reconstrucţie Facială din Institutul Naţional de Criminalistică al Poliţiei Române a pus în aplicare talentul cu care a fost înnăscut în reconstrucţie facială: portretul robot în lut şi îmbătrânirea facială.

Citiți și: Un polițist din Pitești, salvatorul neașteptat al unei tinere, lângă Dedeman

În cadrul unui proiect iniţiat şi manageriat de Inspectoratul General al Poliţiei Române, argeșeanul a participat la cursurile ţinute de Lois Gibson, portretistul criminalist care a intrat în Cartea Recordurilor. Aurelian Bădulescu realizează reconstrucţii faciale după cranii, precum şi reconstrucţii faciale de persoane adulte pornind de la fotografii din copilărie (în limbaj criminalistic, îmbătrânirea facială a copiilor dispăruţi).

Poliţistul a urmat şi un masterat european în criminalistică, având ca temă „Reconstrucţia facială – metodă de identificare a cadavrelor cu identitate necunoscută”, studii care îl ajută în munca de zi cu zi de la Institutul de Criminalistică.

Unul dintre cazurile soluţionate pe baza portretului-robot realizat din lut de criminalist este cel al unui bărbat de 60 de ani dat dispărut de către o rudă şi găsit spânzurat într-o pădure din judeţul Gorj, pe malul Jiului, în 2012. Craniul bărbatului a fost adus la Institutul Naţional de Criminalistică din cadrul I.G.P.R., acolo unde, în baza unor succinte informaţii (vârsta de 60 de ani), Aurelian Bădulescu a realizat din lut portretul robot și a refăcut fizionomia feţei, reuşind reconstrucţia chipului în proporţie de peste 80%. În urma analizelor genetice, pe baza ADN-ului mamei bărbatului, s-a concluzionat că cel găsit în pădure este una şi aceeaşi persoană cu individul dat dispărut.

Artistul criminalist Aurelian Bădulescu poate realiza în mai puţin 30 de minute, în baza unei descrieri, un chip în lut: „Mă transpun în energia omului al cărui portret îl realizez, iar Dumnezeu creează prin mâinile mele.”, spune el.

Prin originalitatea materialului în care realizează portretele-robot, rapiditatea cu care le făureşte şi harul din mâinile sale, poliţistul Aurelian Bădulescu este un artist cu adevărat special. (Sursă articol și foto: https://www.politiaromana.ro/ro/politia-romana, editare și titlu: http://epitesti.ro/)

Eco moto 555×222

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

EcoMoto 570×90