New Profesional Consult 930 x 122

angajatori

ZILE LIBERE/ANGAJATORII DIN ARGEȘ, AVERTIZAȚI

Potrivit Codului Muncii, prima şi a doua zi de Rusalii (7 și 8 iunie în acest an) sunt zile de sărbătoare legală, în care nu se lucrează. Acordarea acestor zile libere se face de către angajator. În acest context, Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) transmite un avertisment pentru toţi angajatorii din judeţul Argeş.

Citiți și: Decizia Guvernului: o nouă minivacanță pentru români!

„Nerespectarea acestor prevederi legale constituie contravenţie (conform articolului 260, aliniatul (1), litera g) din Codul Muncii, republicat). În acest sens, inspectorii de muncă cu atribuţii în domeniul relaţiilor de muncă din Inspectoratul Teritorial de Muncă Argeş le pot aplica sancţiuni angajatorilor, sub formă de amendă de la 5.000 la 10.000 de lei.”, atenţionează ITM.

„Dispoziţiile articolului menţionat reprezintă regula, excepţia este enunţată la articolul 140 şi articolul 141 din acelaşi act normativ, excepţie care prevede că acestea nu se aplică în unităţile sanitare şi pentru cele de alimentaţie publică, precum şi în cele în care activitatea nu poate fi întreruptă, ea având un caracter continuu, de permanenţă.

Citiți și: Argeş: Patroni luaţi în colimator de inspectorii ITM, zeci de amenzi la firme

Astfel, în unităţile sanitare şi de alimentaţie publică se pot stabili programe de lucru adecvate în scopul asigurării asistenţei sanitare şi, respectiv, a aprovizionării populaţiei cu produse alimentare de strictă necesitate.

Acestor categorii de salariaţi care prestează activitate într-una dintre aceste zile li se va asigura compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile (articolul 142, aliniatul (1) din Codul Muncii, republicat). Dacă din motive justificate nu se acordă zile libere, salariaţii beneficiază ca soluţie alternativă de un spor care nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.

Prin negociere colectivă sau/şi individuală se pot stabili şi soluţii mai favorabile pentru salariaţii aflaţi în situaţiile la care se referă articolele 140 şi 141 din Codul Muncii, republicat”, informează Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Argeş.

[555x222px]-WinterSale2022-ePitesti

Comentarii

New Profesional Consult 570×90

Dacă vrei publicitate pe ePitesti.ro trimite mesaj la 0774 587 441 sau un email la [email protected] și te contactăm noi.

Trimite-ne știrea ta pe whatsapp la
0774 587 441