- Publicat de: ePitești
- 10-07-2024, ora 7:50
- Știri, Știri
Transport public gratuit! Cine beneficiază!
Transport public gratuit! Cine beneficiază!
Citiți și: Transport gratuit interjudețean! Cine beneficiază!Pentru a se asigura că drepturile persoanelor cu dizabilități sunt respectate în toate cazurile, autoritățile propun, printr-un proiect de hotărâre aflat în dezbatere publică, modificarea regulilor transportului interurban gratuit de care beneficiază aceste persoane.
Una dintre noutățile propuse este eliminarea posibilității de refuz al asigurării transportului acestora.
Citiți și: Atenție, șoferi! Mai multe județe din țară afectateÎn cazul în care biletul a fost emis într-un alt județ.
Proiectul de Hotărâre de Guvern (HG) aflat în dezbatere publică vizează modificarea normelor metodologice privind modalitatea de acordare a drepturilor la transport interurban gratuit persoanelor cu handicap.
Cuprinse în HG 1.017/2018.
Scopul acestei modificări este de a asigura respectarea drepturilor persoanelor cu dizabilități.
Prin utilizarea cardurilor de carburant emise de unități verificate prin procedura de autorizare a Ministerului Finanțelor.
Transport public gratuit! Cine beneficiază!
Autoritățile propun eliminarea posibilității ca operatorii de transport să refuze asigurarea serviciului de transport în cazul în care biletul de călătorie gratuită a fost emis într-un alt județ.
Operatorii de transport interurban vor fi obligați să accepte aceste bilete, conform Avocatnet.ro.
Și să le prezinte spre decontare Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) cu care au încheiat convenție.
Autorizarea unităților emitente de carduri de carburant se va realiza în baza criteriilor stabilite prin ordin al ministrului finanțelor.
În loc de prevederile Legii nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare.
Modalitatea de decontare și asigurarea transferurilor financiare vor fi aprobate prin ordin al președintelui Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități.
Încălcarea obligației de a asigura serviciile gratuite de transport va putea fi sancționată.
Refuzul de a asigura serviciile în baza biletului de călătorie gratuită va putea aduce operatorului de transport interurban amenzi cuprinse între 10 și 15 puncte-amendă.
Un punct-amendă reprezintă contravaloarea unui salariu de bază minim brut pe țară garantat în plată, ceea ce înseamnă că amenda maximă ar putea ajunge la 55.500 de lei.