- Publicat de: Mihaela Grigorescu
- 31-05-2024, ora 8:28
- Știri, Știri
Trei zile libere în iunie! Ce se întâmplă dacă șeful îți cere să vii la muncă
Trei zile libere în iunie! Ce se întâmplă dacă șeful îți cere să vii la muncă
Citiți și: Angajații în extaz: Zile libere cât cuprinde!Luna iunie aduce trei zile libere legale pentru angajații din România, conform prevederilor din Codul Muncii.
Aceste zile sunt 1 iunie (Ziua Copilului) și 23 și 24 iunie (prima și a doua zi de Rusalii).
Citiți și: Beneficii pentru angajați!Aceste zile sunt libere pentru toți angajații.
Dar există anumite excepții pentru cei care lucrează în sectoare esențiale.
Zile libere
1 iunie – Ziua Copilului: Aceasta este o zi liberă pentru toți angajații, indiferent dacă sunt părinți sau nu.
Anul acesta, 1 iunie cade sâmbătă. Asta înseamnă că majoritatea angajaților, care lucrează de luni până vineri, vor avea deja această zi liberă.
23 și 24 iunie – Prima și a doua zi de Rusalii: Prima zi de Rusalii cade întotdeauna duminica, iar a doua zi de Rusalii, lunea, este liberă legal.
În acest an, 23 și 24 iunie sunt zilele de Rusalii, astfel că doar a doua zi de Rusalii, adică 24 iunie (luni), va fi zi liberă pentru cei care lucrează de luni până vineri.
Astfel, din cele trei libere legale, doar una pică în timpul săptămânii obișnuite de lucru.
Excepțiile
Deși aceste zile sunt declarate libere, există categorii de angajați care trebuie să lucreze în aceste zile, datorită specificului activităților lor.
De exemplu:
-Angajații din unitățile sanitare: Spitalele și alte unități medicale trebuie să funcționeze neîntrerupt pentru a asigura serviciile esențiale.
-Angajații din unitățile de alimentație publică: Restaurantele, supermarketurile și alte locuri de alimentație publică necesită personal pentru a rămâne deschise și a deservi publicul.
-Angajații din industrii unde activitatea nu poate fi întreruptă: Anumite procese de producție continuă necesită prezența constantă a angajaților pentru a menține fluxul operațional.
Compensări
Conform Codului Muncii, angajații care sunt nevoiți să lucreze în zilele libere legale trebuie să fie compensați în mod corespunzător.
Aceștia au dreptul la timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile.
Dacă acest lucru nu este posibil, angajatorul este obligat să acorde un spor de cel puțin 100% din salariul de bază.
În cazul în care angajatorii nu respectă aceste reglementări și nu acordă zilele libere legale sau compensările necesare, riscă amenzi de până la 10.000 de lei.