New Profesional Consult 930 x 122

datorii

Veste proastă pentru cei care au PFA!

Veste proastă pentru cei care au PFA!

Citiți și: Ajutor pentru aceste persoane!

O situație care s-a dovedit problematică în practica instanțelor judecătorești, cu privire la transferul datoriilor fiscale de la o PFA radiată la titularul persoană fizică, a fost clarificată de Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) printr-o decizie devenită obligatorie în această săptămână.

Judecătorii au stabilit că dacă vorbim de radierea PFA din evidența Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), datoriile sale sunt transferate către fostul titular persoană fizică, nu anulate.

Citiți și: Amnistie fiscală! Ce datorii se șterg!

Veste proastă pentru cei care au PFA!

„În interpretarea și aplicarea art. 266 alin. (4^1) din [Codul de procedură fiscală], anularea obligației fiscale datorate de debitorul persoană fizică care desfășoară activități în mod independent, ca urmare a radierii debitorului din registrul în care a fost înregistrat potrivit legii, nu împiedică preluarea obligației fiscale de către persoana fizică în condițiile art. 23 alin. (3) și (4) din Codul de procedură fiscală”, scrie în Decizia ICCJ 20/2023 (Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept), care a apărut în Monitorul Oficial.

Din 27 iunie 2023, decizia cu această interpretare a ICCJ a devenit obligatorie atât pentru instanțele din România, cât și pentru autoritățile statului și contribuabili.

Asta înseamnă că, de acum, practica judecătorească pe această chestiune ar trebui să fie uniformă.

În linii mari, judecătorii au explicat că principiul legalității ar fi afectat dacă radierea PFA-ului şi anularea creanţei ar înlătura răspunderea debitorului persoană fizică ce e titular al PFA-ului.

Totodată, o asemenea abordare ar duce la existența unui tratament diferit față de persoanele juridice.â

Detalii, AICI – UPDATE: Chiar dacă se radiază o PFA din evidența ANAF, datoriile acesteia sunt preluate de fostul titular persoană fizică, nu anulate. Decizia ICCJ e obligatorie

Sursă foto: Descriptiv/Arhivă

 

Eco moto 555×222

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 POSADA 3