EcoMoto 930×122

apartamente

Vestea zilei pentru cei care au apartamente cu două camere și garsoniere

Vestea zilei pentru românii care au apartamente cu două camere și garsoniere. Se schimbă prețurile în perioada următoare.

Citiți și: Cireșe cu preț de… aur! 1 kg, preț colosal!

Imobiliare.NET a efectuat o analiză a prețurilor medii de închiriere pentru locuințele din Capitală listate pe platformă. Raportul vizează evoluția din ultimii 10 ani, în perioada mai 2013-mai 2023. Analiza ia în calcul toate mai multe categorii de locuințe. Este vorba despre garsoniere, apartamente cu 2, 3 și 4 camere. Se ia în calcul anul construcției, tipul de compartimentare și gradul de confort.

Apartamentele și garsonierele sunt la mare căutare

Din cauza veniturilor, chiriașii au ales să caute în ultimii ani spații mici. Prin urmare, chiria medie pentru o garsonieră a crescut cu peste 36%, iar pentru un apartamente cu 2 camere cu aproape 20%, în timp ce locuințele cu 3 și 4 camere au avut prețuri care au stagnat sau au scăzut cu aprope 10 procente. Mai mult, apartamentele de lux nu mai sunt deloc la mare căutare.

Citiți și: Compania gigant care oferă cel mai mic preț!

Din toate locuințele analizate de platforma imobiliare.NET, garsonierele reprezintă categoria cu cea mai mare cerere pentru închiriere în ultimii 10 ani. Dacă în mai 2013 chiria medie lunară era de 243 de euro, în mai 2023 a ajuns la 331 de euro, ceea ce înseamnă o creștere de 36,2%!

Apartamentele cu 2 camere au adus venituri în plus proprietarilor în ultimii 10 ani. Cei care au închiriat astfel de locuințe încasează acum (mai 2023), în medie, cu 17,6% mai mult față de mai 2013. Cel mai mult s-au scumpit chiriile pentru apartamentele cu 2 camere construite recent (+21,9%) și cele nemobilate (+24,6%).

În situația apartamentelor mai vechi, livrate înainte de 1977 au avut o creștere de doar 6,2%. Apartamentele de lux, cu 2 camere, reprezintă singurul segment din această categorie pentru care chiria medie lunară este mai mică (-11,2% în mai 2023 față de mai 2013). Pentru că sunt cele mai accesibile, apartamentele cu 2 camere și garsonierele sunt cele mai căutate.

Se observă imediat că garsonierele sunt, în continuare, cele mai căutate și chiriile pentru acest tip de locuințe au crescut semnificativ, în timp ce la apartamentele mari, de 3 și 4 camere, chiriile au stagnat. Asta înseamnă că cererea este mult mai mică pentru închirierea lor”, a explicat Dragoș Vîlceanu, fondatorul Asociației Brokerilor Imobiliari.

Analiza a fost realizat pe baza colectării datelor de la oferte postate pe platforma imobiliare.NET în perioada mai 2013-mai 2023.

NOR CURIER 555×222

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

EcoMoto 570×90