- Publicat de: ePitești
- 10-12-2021, ora 13:14
- Știri, Video
Video – Bărbat încătuşat de poliţişti şi dus la Secţie în toiul nopţii, în Piteşti!
Azi noapte, în jurul orei 12:30, un bărbat a fost încătuşat de poliţişti pe bulevardul Nicolae Bălcescu, în zona benzinăriei OMV.
Citiți și: Pitești. Un șofer beat a lovit mai multe mașini și echipajul de Poliție
Citiți și: Argeș: Mai mare rușinea! Primar cu cătușele la mâini, adus la judecată!
IPJ Argeş are detalii cu privire la fapta care s-a petrecut:
„În noaptea de 09 spre 10 decembrie a.c., în jurul orei 00.30, polițiștii din cadrul Secției 2 Poliție Pitești, care se aflau în exercitarea atribuțiilor de serviciu, au oprit, în trafic, un autoturism în care se aflau trei persoane.
În momentul în care polițiștii au procedat la legitimarea acestora, un bărbat de 33 de ani, pasager în autoturism, a devenit recalcitrant și a refuzat să ofere informații despre identitatea sa.
Astfel că, polițiștii l-au imobilizat și l-au condus la sediul poliției, unde a fost sancționat contravențional cu amenzi în valoare de 790 de lei, dintre care 500 de lei conform Legii 61/1991, pentru încălcarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială și 290 de lei, conform O.U.G. 195/2002, privind circulația pe drumurile publice”.
Totodată, poliţiştii fac precizări cu privire la cadrul legal al intervenţiei:
„Începând cu luna ianuarie a anului 2020, în cadrul pachetului legislativ menit să întărească autoritatea polițiștilor, au intrat în vigoare o serie de prevederi legale aduse de Legea nr. 192 din 2019, pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul ordinii și siguranței publice.
Aceasta modifică și completează Legea nr. 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice, precum și Legea nr. 218/2002 privind organizarea și funcționarea Poliției Române.
Astfel, prin Legea 192 din 2019, sunt publicate, în actul normativ, procedurile urmate de poliţişti la efectuarea activităţilor obişnuite, cum sunt cea de legitimare, control corporal, al bagajelor, al vehiculului, precum şi condiţiile de utilizare a forţei, a mijloacelor din dotare şi de conducere a unei persoane la sediul poliţiei.
Conform legii menționate, poliţistul este îndreptăţit să conducă o persoană la sediul poliţiei, atunci când:
a) în condiţiile art. 32 alin. (3), nu s-a putut stabili identitatea acesteia ori există motive verosimile pentru a bănui că identitatea declarată nu este reală sau documentele prezentate nu sunt veridice;
b) din cauza comportamentului, locului, momentului, circumstanţelor ori a bunurilor aflate asupra sa creează motive verosimile pentru a bănui că pregăteşte sau a comis o faptă ilegală;
c) prin acţiunile sale periclitează viaţa, sănătatea sau integritatea corporală, a sa ori a altei persoane sau ordinea publică;
d) luarea unor măsuri legale, pe loc, ar putea crea un pericol pentru aceasta sau pentru ordinea publică”