930×122 CAPRA 5

consiliu local

Video – Persoanele vulnerabile, scutite de la majorarea impozitului cu 500% pentru clădirile neîngrijite

Persoanele vulnerabile, scutite de la majorarea impozitului cu 500% pentru clădirile neîngrijite

Citiți și: Ce trebuie să faci ca să plăteşti un impozit mai mic pe locuinţă

Astăzi a avut loc o nouă ședință de consiliu local, la Pitești. Pe ordinea de zi s-au aflat 46 de puncte, printre care și  proiectul de hotărâre privind majorarea cu 500% a impozitului pentru clădirile și terenurile neîngrijite sau abandonate.

Pe modelul altor primării din țară, și Primăria Pitești a propus o mărire drastică a impozitelor.

Citiți și: Ședință importantă la Mioveni

Până astăzi, când s-a propus o nouă majorare, exista deja o sancțiune, de 300%, însă nu a fost aplicată niciuna la această valoare.

Proiectul a primit aviz favorabil. Toți consilierii au apreciat această inițiativă, considerând-o necesară.

Au existat și amendamente la proiect

Consilierul Ana Stan a adus în discuție și persoanele vulnerabile, care deși își doresc să aducă îmbunătățiri clădirilor în care locuiesc, nu își pot permite acest lucru. Din acest motiv, aceasta a cerut în cadrul ședinței să se ia în calcul oferirea unor facilități celor care fac dovada că, deși își doresc să refacă fațada, nu au posibilitățile materiale necesare. ( vezi video cu discuția punctului 37 începând cu 1.05.51)

Problema este la case, case cu fațade degradate. Sunt multe în orașul Pitești. Este o problemă atât de ordin vizual, cât și o problemă de mediu. Pe de altă parte, nu pot să nu mă gândesc la faptul că aceste case sunt în proprietatea unor persoane în vârstă, de regulă, și mai ales sunt mulți co-proprietari care uneori nu se înțeleg nici să-și ia gunoiul din față, dar să-și facă o fațadă. Refacerea fațadelor înseamnă cheltuieli mari pentru unii, chiar imposibil de făcut, din cauză că bătrânii nu au venituri suficiente.

Și atunci, poate ar trebui să ne gândim la un amendament, să oferim niște facilități celor care fac dovada că, deși își doresc să refacă fațada, nu au posibilitățile materiale necesare. Să nu creăm probleme sociale, să se trezească oamenii puși în situația să vândă forțat casa pentru că nu au bani să plătească aceste amenzi. Este foarte bine că s-a luat în discuție această chestiune, dar să nu venim cu niște probleme sociale care să se spargă tot în capul nostru.”, a propus Ana Stan.

Primarul Cristian Gentea a fost de acord cu această propunere spunând că o va discuta după ce, comisia care se va deplasa în teren și care va vedea cum stă situația, va comunica de la caz la caz despre ce este vorba.

Deși există și situații de acest fel, Cristian Gentea a afirmat că, pe lângă aceste cazuri izolate, există și foarte multe situații în care nu se vrea să se mențină curățenia.

Vezi întreg proiectul de hotărâre: AICI

555 X 222 CAPRA

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 CAPRA 3