Donaris 930 x 122

itm

Vreți să lucrați în străinătate? Trebuie să știți aceste lucruri!

Vreți să lucrați în străinătate? Trebuie să știți aceste lucruri!

Citiți și: Mii de argeșeni nici nu vor să audă de muncă!

Inspecția Muncii, prin intermediul Inspectoratului Teritorial de Muncă Arges, vine în sprijinul cetățenilor români, în vederea conștientizării acestora, pentru a nu cădea victime ale înșelătoriilor și exploatării prin muncă în afara granițelor tării.

„Cu privire la intermedierea și plasarea forței de muncă în străinătate, informații suplimentare pot fi obținute accesând și website-ul Inspectoratului Teritorial de Muncă Argeș  –  www.itmarges.ro.

Citiți și: ITM ,,taie și spânzură”. Controale ,,la sânge” în stațiile GPL

În contextul actual, din datele oferite de Ambasada României la Oslo, s-a concluzionat că cetăţeni români, aflaţi la muncă pe teritoriul Regatului Norvegiei, au devenit victime ale exploatării prin muncă şi/sau ai unor înşelătorii financiare.

Astfel, muncitorii români au fost fraudaţi de compatrioţi, care, la adăpostul firmelor pe care le conduceau, au furat acestora cartea de identitate bancară şi au accesat credite foarte mari, la diferite instituţii de credit din Norvegia, în numele şi pentru angajatul lor. Mulţi dintre aceştia au rămas în continuare cu datorii de sute de mii de euro. În timp ce plăţile au ajuns către angajator, facturile şi creanţele de colectare a datoriilor ajung la muncitorul imigrant.

Metodele folosite de fraudatori sunt: falsificarea foilor de salariu, falsificarea identităţii prin atribuirea de funcţii de conducere în firme sau, în cazuri mai elaborate, constituirea de firme în numele victimei.

”Facilitatorii” au solicitat 20-30% din sumă, copie după paşaport, CNP Norvegian şi token bancar; pe lângă suma stabilită de comun acord, „facilitatorii împrumută” cu documentele păgubitului alte sume considerabile fără ştiinţa acestuia.

Pot constitui riscuri  următoarele situații:

– Se acceptă oferte de locuri de muncă prin intermediul internetului fără o vizită la sediul agenției de plasare;

– Selectarea se efectuează cu rapiditate, în orice condiții, fără nici un criteriu de selecție (interviu, verificarea  aptitudinilor) care să vă califice pentru locul de muncă solicitat;

– Semnarea contractului de mediere în grabă, deși nu dețineți toate documentele necesare medierii;

– Se ”garantează plecarea la muncă”  într-un timp foarte scurt;

– Se promite salarizare mare pentru muncă necalificată;

– Vi se rețin actele de identitate sau cardul bancar”.

Donaris 555×222

Comentarii

New Profesional Consult 570×90