HerasMed (930 x 122 px)

anaf

ANAF, CU OCHII PE CHIRII

ANAF, cu ochii pe chirii. În maximum 30 de zile de la încheierea contractului, persoanele care obțin venituri din închirierea bunurilor din patrimoniul personal (ca de exemplu, din închirierea de apartamente sau garsoniere la bloc), altele decât veniturile din arendare, trebuie să completeze și să depună la ANAF Declarația 220 privind venitul estimat/norma de venit.

Citiți și: Toți cei care scot această sumă de bani de la bancomat sunt verificați de ANAF!

Anunțul îl face Administrația Județeană a Finanțelor Publice Argeș.

Potrivit sursei citate, Declarația se depune odată cu înregistrarea la ANAF a contractului încheiat între părți. Pentru înregistrare sunt necesare contractul de închiriere în original (un exemplar în original va fi păstrat la ANAF) și, dacă este cazul, o împuternicire.

Citiți și: Proprietarii vizați! Noi obligații la ANAF de la 1 ianuarie!

În ceea ce privește dezbaterile din ultima vreme din spațiul public, Administrația Județeană a Finanțelor Publice Argeș precizează: „Codul fiscal și Codul de procedură fiscală nu au prevederi legale care să oblige rudele să încheie contract de închiriere, dar există obligația declarării la ANAF a contractelor deja încheiate, impozitarea fiind în conformitate cu prevederile Codului fiscal. Administraţia fiscală nu poate interveni asupra voinţei părţilor exprimată într-un contract de închiriere în ceea ce priveşte nivelul chiriei şi nu poate stabili categoriile de persoane/rude pentru care există obligaţia încheierii unui contract de închiriere. În schimb, există obligativitatea încheierii unui contract de închiriere și a declarării acestuia la Fisc în toate situațiile în care proprietarul încasează sume de bani reprezentând contravaloarea cedării dreptului de folosinţă, indiferent de nivelul acesteia.”

Venitul brut din cedarea folosinţei bunurilor din patrimoniul personal reprezintă totalitatea sumelor în bani şi/sau echivalentul în lei al veniturilor în natură stabilite potrivit contractului încheiat între părţi pentru fiecare an fiscal, indiferent de momentul încasării acestora. Venitul brut se majorează cu valoarea cheltuielilor care cad în sarcina proprietarului, uzufructuarului sau a altui deţinător legal, dacă sunt efectuate de chiriaș. Venitul brut se stabileşte pe baza chiriei prevăzute în contractul încheiat între părţi pentru fiecare an fiscal, indiferent de momentul încasării chiriei, informează Fiscul argeșean.

Venitul net din cedarea folosinţei bunurilor se stabileşte în sistem real, la opțiunea contribuabilului, pe baza datelor din contabilitate sau prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei de 40% asupra venitului brut şi a contribuţiiilor de asigurări sociale de sănătate datorate. Contribuțiile de asigurări sociale de sănătate datorate se deduc de organul fiscal competent. Pentru recunoaşterea deductibilităţii cheltuielii stabilite forfetar, proprietarul nu este obligat să prezinte organului fiscal documente justificative, adaugă Administrația Județeană a Finanțelor Publice Argeș.

PIZZERIA SAPORI 555 222
570 X 90 CAPRA 3