- Publicat de: Cristina Stancu
- 13-01-2021, ora 18:44
- Știri
Un drum comunal din Argeș a luat-o la vale și trage după el casele din zonă
Localnicii din Băbana care au case pe DC 174 C au ajuns în pragul disperării. O alunecare de teren le amenință de câțiva ani casele, iar la fiecare ploaie sau ninsoare, pământul o mai ia un pic la vale.
Oamenii spun că la „rezolvarea” problemei se intervine de vreo patru ani, dar extrem de lent: doar câte două – trei săptămâni pe an.
„O vecină de aici, care e geolog, spune că apa lucrează și pământul se mișcă, iar până când casele noastre vor fi afectate poate dura zile, luni sau ani. Depinde de cât plouă. A fost și ea la Primărie, le-a explicat și ce trebuie să facă, dar au luat-o în râs (…). Cineva, nu cred că era din Primărie, dar apropiat, ne-a spus că e mai ieftin să ne relocheze decât să consolideze o alunecare de teren”, explică, pentru ePitești, Rodica Creţu, unul dintre localnicii care se simt amenințați.
Citiți și: Pericolul invizibil din casele noastre care amenință sănătatea!De când s-a instalat iarna, pe drum abia se mai poate circula. Oamenii fac sesizări peste sesizări, iar autoritățile locale spun că n-au cu ce să termine intervenția.
Mai exact, oficialii Primăriei Băbana precizează că lucrările avansează atât de încet pentru că nu sunt bani. Primarul Bebe Ivan le-a explicat oamenilor că Guvernul a alocat, în 2018, doar 893 de mii de lei pentru refacerea drumului pe o lungime de circa 50 m, o lăţime de aproximativ 2 m şi o înălţime de 0,2 m, în condiţiile în care alunecarea de teren are 3.500 mp şi o înălţime medie de 4 m.
Rodica Crețu s-a adresat nu doar Primăriei Băbana, ci şi Consiliului Judeţean Argeş, Gărzii de Mediu şi Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Argeş, insă șantierul stă mai mult în conservare.
„Cred că nu se mișcă nimic până nu se întâmplă o nenorocire. Nu-mi mai aduc aminte dacă astă vară sau acum două veri, un șmecheraș cu un ATV, alergat de Poliție pe drum, noaptea, a scăpat ca prin urechile acului să se înfigă în ;<<moațele>> de fier beton care ieșeau din groapă, sărind de pe ATV înainte să cadă în groapă. Le tot spusesem la Primărie să semnalizeze corespunzător locul/șantierul. Abia după accident au catadicsit să pună o bandă d-aia roșu cu alb, pe care a zburat-o prima pală de vânt. Când le-am reamintit de semnalizare, mi-au spus că ATV-istul avea alcoolemia ridicată. Ce întreb eu și ce îmi răspund ei…”, mai spune, pentru ePitești, Rodica Crețu.