- Publicat de: ePitești
- 25-05-2021, ora 15:20
- Știri
IPJ Argeş: Raportaţi activităţile online suspecte la Poliţie
Începând cu ziua de 24 mai 2021, sub denumirea „Fii informat când cumperi online, ca să rămâi cu banii în cont!”, Compartimentul Analiză și Prevenirea Criminalității din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Argeș a lansat campania informativ-preventivă privind înșelăciunile săvârșite prin intermediul platformelor de tip marketplace, pentru care a fost realizat și un spot radio.
Citiți și: EXCLUSIV. Doliu în Poliția Argeș! A murit un fost comisar șef cunoscut de toată lumea!Campania își propune să reducă numărul de persoane înșelate, prin promovarea unei educații financiare care să permită clienților acestor platforme să conștientizeze care este modalitatea de desfășurare a unei tranzacții bancare sigure.
Precizări ale poliţiştilor, cu privire la comportamente suspecte
– Autorii infracțiunilor adoptă rolul falsului vânzător, ori al falsului cumpărător;
Citiți și: Atenție, șoferi! Nu vă lăsați păcăliți!– Aceștia transmit victimelor un link, care e foarte asemănător cu site-urile ce prezintă încredere. În cadrul acestui link, li se solicită victimelor completarea tuturor datelor cardului bancar (seria card, CVV, cod 3D Secure primit prin SMS), sub pretextul de a intra în posesia banilor pe care se presupune că infractorul i-ar fi transferat prin intermediul platformei de tip marketplace pe care este postat anunțul.
– De cele mai multe ori imediat, în momentul completării acestor date, suma existentă pe card este extrasă.
Alte caracteristici al acestui tip de înșelăciuni:
– infractorii evită chatul special al platformei marketplace;
– link-urile transmise de aceștia conțin deseori greșeli gramaticale sau limbaj informal, butoane cu denumiri attractive (spre exemplu: „Primește fonduri”, ,,Plătit. Aștept confirmarea vânzătorului ”), sau mesaje ce sugerează urgența ( cum ar fi: ,,Obține acum!”, ,,Link de primire fonduri valabil 5 minute. Completează datele cardului de urgență”, fără a se limita la acestea);
– infractorii pot cere detalii despre soldul existent pe card.
Foarte important de reținut:
1. Niciodată, pentru a primi o sumă de bani, nu este necesară furnizarea datelor înscrise pe card (ce conține 16 cifre), ci doar a numărului de cont (Codul IBAN, format din 24 de caractere-4 litere și 20 cifre). Cardul bancar nu este un instrument de încasare, ci este doar instrument de plată.
2. Verificați foarte bine adresa link-ului furnizată de presupusul cumpărator sau numerele de telefon de pe care vă sunt transmise mesajele. Denumirea acesteia trebuie să corespundă exact cu cea a site-ului de încredere, să nu aibă nici un caracter difențiat de aceasta.
3. Raportați orice tentativă de înșelăciune de acest tip!
(Foto: descriptiv)