Kaia 930 x 120

artist

Interviu cu Lavinia Dincă, profesor și artist

Lavinia Dincă  este profesoară de educație plastică a școlii gimnaziale nr.1  din comuna Micești și a școlii gimnaziale “I.C. Lăzărescu” din comuna Țițești, județul Argeș.

Citiți și: Un artist român celebru refuză să cânte de Crăciun, indiferent de ofertă!

Îmbină  pasiunea cu profesia și aduce arta  mai aproape de modul în care copiii privesc lumea.

 

Citiți și: Moarte fulgerătoare a unui artist piteștean! Avea 44 de ani!

 

 

Ne-am cunoscut  prin intermediul unei expoziții  organizate le Biblioteca Județeană “ Dinicu Golescu” din Pitești, unde a expus alături de elevii cărora le predă. În materialul de mai jos ne-a povestit ce o motivează să aibă astfel de activități și cum vede dezvoltarea sistemului public de educație  făcând apel la latura artistică.

 

 

reporter: De unde a pornit ideea de miniaturi de manuscris si cum v-ați gîndit să transmiteți această tehnică și elevilor dumneavoastră?

Lavinia Dincă:  Ideea a venit de la profesorul meu coordonator al lucrării de disertație , prof. dr. Teodora Necula,  din cadrul secției de master pe care l-am absolvit cu brio anul trecut și anume Master Restaurare Icoane, Pictură Murală și de Șevalet a Facultății de Teologie, Litere, Istorie și Arte de la Universitatea din Pitesti. Acest om minunat a venit în atelier spunând că a descoperit o tehnică nouă,cea a miniaturilor de manuscris,  mai puțin abordată de către artiștii din zilele noastre și dacă vrem să o încercăm. Bineînțeles că mie îmi plac provocările șașa că nici n-am stat pe gânduri și am acceptat imediat. După ce am învățat pașii de execuție m-am hotărât să o încerc și cu elevii mei și așa am început noi încă din luna martie să lucrăm și să creăm aceste minunate opere de artă. M-a surprins într-un mod plăcut receptivitatea și rapiditatea cu care ei au asimilat informația reușind să transpună cu pasiune fiecare detaliu, până la cel mai mic. 

 

 

reporter: De ce numele de “ Plumb Roșu?”

Lavinia Dincă: În perioada în care eu ma documentam despre această tehnică mi-a atras atenția numele unui pigment care era folosit în procesul de realizarea picturii și anume : plumb roșu. Acum sute de ani, acesta reprezenta descrierea latinescului “minium”, cuvânt în care își are originea și termenul de “miniatură”. Mie mi s-a părut că acest titlu descrie tot ceea ce decorează manuscrisele antice și medievale.

reporter: Cum ați ajuns să realizați această expoziție?

Lavinia Dincă: Această expoziție era programată să aibă loc în Săptămâna Mare a Paștelui , tematica fiind una religioasă . Însă pandemia a făcut să ne schimbăm un pic planurile pentru că am stat foarte mult în școală on-line și am preferat să lucrăm numai în sala de clasă aceste miniaturi deoarece necesită multă atențe și răbdare iar eu trebuia să  le fiu aproape pentru a le corecta greșelile și a-i ajuta.

Nu a fost rău nici în mediul on-line deoarece am putut să le prezint clipuri și filmulețe cu diferite tehnici de lucru care i-au ajutat să înțeleagă întregul procedeu. Și iată ca toate au trecut iar eu mă mândresc că am expus alături de elevii mei și pe această cale le mulțumesc pentru răbdarea de care au dat dovadă și pentru implicarea lor în această activitate. 

 

 

reporter: Care are pondere mai mare: latura artistică sau calitatea de profesor?

Lavinia Dincă: Pentru mine nu există diferență între aceste două aspecte. Tot ceea ce am învățat în întreaga mea carieră artistică și trebuie să precizez că toate studiile mele au fost în acest domeniu, reușesc să transmit mai departe elevilor mei pe care ii consider micii mei ucenici.

Eu am reusit cumva să le îmbin pe amândouă și asta a dat rezultate foarte bune, ca atare ne aflăm în mijlocul unei expoziții în care artistul a expus alături de învățăceii săi.  Sunt foarte mulțumită de tot ceea ce am acumulat până acum și ca experiență profesională dar și de viață. 

 

 

reporter: Care sunt cele mai importante aspecte ale educației și cum este influențat actul educațional prin activitatea profesorului în afara catedrei?

Lavinia Dincă: Atunci când alegi meseria de profesor alegi să formezi viitorii stâlpi ai societății așa că trebuie să reprezinți un bun exemplu. Implicarea, profesionalismul, seriozitatea , stăpânirea materiei pe care o predai și pregătirea profesională continuă sunt cele mai importante aspecte în ceea ce privește educația, după părerea mea.

Cuvintele noastre și experiența noastră ca oameni  și ca profesori au un profund impact în alegerile pe care elevii urmează să le facă. Contează și să îi cunoști, să ai discuții libere cu ei, din alte domenii precum genurile muzicale, preferințe ale lor, probleme cu care se confruntă ca să știi să îi îndrumi mai departe. Eu așa reușesc să îi atrag să lucreze cu plăcere, chiar și atunci când sunt în vacanță.

555×222  MAIA
New Profesional Consult 570×90