930X122 MAIA

adapost

Oamenii străzii nu vor nici iarna în adăpost. „Nu acceptă să se spele”

Pitești: Oamenii străzii nu vor nici iarna în adăpost. Câștigă destul de bine din cerșit și nici nu vor să audă de regulile din adăpostul social. 

Citiți și: Pitești: Putin îi sperie pe mai marii județului! Se face buncăr în Centru de peste 80 000 €

Asociația „Sfinții Spiridon și Irina”, în parteneriat cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Argeș, dar și cu reprezentanți ai Poliției Locale și salariați ai Centrului de tip familial Găvana, a continuat campania de ajutorare a persoanelor fără adăpost, printr-o nouă acțiune desfășurată aseară în Pitești.

 O realitate paradoxală

Citiți și: Pitești: La cerșit cu copilul în trafic, printre mașini

„Oamenii străzii identificați au primit ceai cald și sandviciuri. Amintim că, pe lângă aceste servicii, Asociația „Sfinții Spiridon și Irina”, prin serviciul acreditat, oferă victimelor violenței domestice protecție, cazare și masă zilnic”, precizează Bogdan Aristănțoiu, purtătorul de cuvânt al Poliției Locale Pitești.

Astfel de acțiuni au loc periodic, iar in spatele lor e o realitate paradoxală. Oamenii străzii acceptă alimentele și ceaiul cald , dar nu vor, în ruptul capului, nici măcar iarna, să meargă în centrul de tip familial, pentru a se adăposti.

La precedenta acțiune, doar 2  din 11 oameni ai străzii identificați au acceptat să meargă în adăpost.
Acum două săptămâni, în cadrul unei alte acţiuni de noapte, poliţiştii locali au verificat toate cartierele municipiului Piteşti şi au identificat un număr de nouă cetăţeni fără adăpost. Toţi au refuzat să fie transportaţi la centrul de noapte.

„Fac bani din cerşit”

Reprezentanţii Autoritatăţii Teritoriale de Ordine Publică (ATOP) Argeş spun că din cele 30 de persoane aflate pe străzile din Piteşti, doar două-trei acceptă ca, din când în când, să fie conduse în adăpostul social.

„Nu stau decât o zi-două, apoi se întorc în stradă, pentru că acolo fac bani din cerșit. Câştigă destul de bine pentru că lumea încurajează, e fapt, cerșetoria atunci când le oferă diverse sume. Sper ca acest lucru să se schimbe totuși cu timpul”, spune Ion Anghel.

Motivele pentru care aceste persoane refuză să meargă în centrul de noapte, acolo unde au şi hrană, şi căldură, şi condiţii de igienă sunt însă și de altă natură.

„Nu acceptă să se spele, nu vor să se schimbe. Nu vor să audă de regulile care se aplică în cadrul centrului, mai ales de cele de igienă. Ei vor să intre și să iasă când doresc.. Unii  consumă şi substanţe halucinogene, alcool sau ţigări și știu foarte bine că în centru nu au voie”, explică Ion Anghel, inspector superior pentru grupul Cerşetorie şi Migraţie din cadrul ATOP Argeş.

În Piteşti sunt peste 30 de persoane fără adăpost. 16 dintre ele se adăpostesc într-o casă dezafectată pe care proprietarul le-a pus-o la dispoziţie. Alţii dorm noaptea într-un alt imobil – tot dezafectat – aflat în litigiu. Ceilalți, care pe unde pot: în canale, ganguri ori subsoluri.

ATOP a şi încercat să-i angajeze 

„Cu unii am reuşit, dar pentru  o scurtă perioadă Le-am făcut documente, am încercat să-i angajăm pe la spălătorii, pe  la ADP Piteşti… Au stat un pic, au făcut credite şi au plecat”, mai spune Ion Anghel.

 

 

PIZZERIA SAPORI 555 222
New Profesional Consult 570×90