EcoMoto 930×122

    Reforma o faci pentru om. Nu impotriva lui.

    mihai_paul_codunas

    Daca o faci pentru mai binele omului, reforma este de aplaudat. Daca o faci din ratiuni statistice, fara efecte pozitive directe asupra vietii de zi cu zi a cetateanului, se cheama ca te afli in treaba. Ori aici este problema guvernantilor nostri: „reformeaza” din birouri, cu pixul pe hartie, fara sa aiba in vedere interesul romanului de rand. In definitiv, asta este reforma?

    Administratia portocalie clameaza nevoia de reformare a statului. Da, statul, ineficient, birocrat si umflat artificial, trebuie musai bine scuturat si pus sa lucreze dupa criterii de performanta. Numai ca, pana acum, pretinsa reformare a statului nu l-a ajutat cu nimic pe bietul contribuabil. El nu simte deloc o imbunatatire a serviciilor pe care statul este obligat sa i le ofere.

    Infiintarea unei firme sau o banala angajare dau, pe mai departe, zdravene batai de cap. Demersuri simple in partea civilizata si moderna a lumii la noi sunt in continuare foarte complicate. Obositoare. Reformarea unui stat presupune si debirocratizarea lui. Nu vad semne ca statul ar fi devenit sau ca urmeaza sa devina, pe termen scurt, mai suplu ca inainte de startul asa-zisei reforme. A ramas la fel de anchilozat si de neprietenos.

    Ba as spune ca arata mai rau. Concedierile la gramada si reducerea veniturilor salariale ale angajatilor sai au ingreunat activitatea statului. Functionarii sunt si mai acri si mai nepoliticosi in relatia cu cetateanul si contribuabilul platitor de taxe si de impozite. Cu salarii coborate la nivelul a cinci-sase sute de lei, se „razbuna”, nu de putine ori, pe omul care vine la ghiseu, nevoit sa suporte el frustrarile functionarilor umiliti de Guvern.

    Cat despre „reforma” din Sanatate, atat timp cat spitalele care vor ramane sa functioneze nu vor oferi conditii decente nu exista niciun motiv de entuziasm. Da, sunt de acord ca unele spitale trebuie desfiintate. Pun, insa, o intrebare: inchiderea lor va conduce, in timp, la modernizarea celor ramase sau chiar la construirea unora noi? Tare mi-e teama ca nu. Daca reformarea sistemului public de Sanatate este facuta doar pentru a respecta nivelul european al numarului de paturi raportat la numarul de locuitori, atunci ma declar convins ca nimic nu se va schimba in bine. Rezultat zero.

    Vreau sa vad ca, dupa „reforma”, in cativa ani, Spitalul Judetean din Pitesti, de pilda, sau Spitalul de Pediatrie vor deveni spitale in adevaratul sens al cuvantului. Locuri in care pacientul este vindecat si tratat omeneste. Dar, marturisesc, nu cred ca „reforma” va impune normalitatea in spitale.

    Reforma o faci pentru om. Nu impotriva lui. Sa-i foloseasca in viata cotidiana. Numai daca la capatul ei omul traieste mai bine, este mai linistit si mai multumit, inseamna ca, intr-adevar, aia a fost reforma.

    mihaipaulcodunas@yahoo.com

    NOR CURIER 555×222

    Comentarii

    Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

    New Profesional Consult 570×90