- Publicat de: ePitești
- 12-10-2023, ora 13:34
- Știri
7 mituri despre îngrijirea bebelușului
7 mituri despre îngrijirea bebelușului
Citiți și: Cum îți schimbă experiența de entertainment noul iPhone 16 Pro Max față de iPhone 14 PlusDacă ești mămică de curând, cu siguranță ești bombardată de o grămadă de sfaturi referitoare la îngrijirea bebelușului, de la modul în care este mai bine să îl hrănești și până la modul în care ar fi mai bine să ai grijă de el atunci când este bolnav, cum ar fi folosirea sau nu a batistei bebelușului și multe altele.
Le demontăm, pe rând, și îți oferim explicațiile științifice adecavate.
Citiți și: Tot ce trebuie să știi despre textilele care îți transformă dormitorul în această iarnăHai să vedem care sunt cele mai comune mituri care aproape că sunt luate drept informație validă și verificată academic.
1. Trebuie să mănânce tot
Bebelușii nu trebuie să mănânce tot, mai ales dacă între mese au parte de așa-numitele suplimente. Copiii plâng dacă le este foame, așa că nu este nevoie să îi forțezi să mănânce cantitatea de alimente pe care ai pregătit-o.
Încearcă să îi faci experiența de a mânca una plăcută deoarece riști să te chinui mulți ani să îl/o convingi să mănânce dacă va asocia mâncatul cu un chin. Mai mult, atunci când va inta în colectivitate va începe să mănânce mai mult, așa că nu este cazul să te alarmeezi.
2. Batista bebelușului îl infectează
S-a instituit acest mit deoarece se crede că aspiratorul folosit va transmite bacterii sau mizerie, însă uităm că acesta este utilizat pentru a aspira secrețiile, nu pentru a sufla.
Prin urmare, folosește cu încredere batista bebelușului și bineînțeles, corect!
3. Copilul trebuie lăsat să plângă
Nu există dovezi științifice care să dovedească acest lucru, sunt doar păreri emise de către cei care aparțin unei alte generații, care nu a avut acces la informații psihologice. Bebelușii au nevoie de tot spirjinul tău, mai ales în primele luni de viață.
El se va simți în siguranță, protejat și se va calma dcă îl iei în brațe atunci când plânge.
Mai mult, de regulă, bebelușii plâng atunci când părinții nu sunt în preajma lor, asa că ai toate motivele să îl ții în brațe. Sigur că atunci când va mai crește îl poți învăța să fie independent, însă nu este și cazul nou-născuților.
4. Batista bebelușului va produce și mai multe secreții
Și acesta este un mit. Dacă ai încercat toate metodele pe care le ai la dispoziție și bebelușul tot se confruntă cu probleme este necesar să apelezi și la batista bebelușului.
Aceasta nu îi va crea mai multe secreții, ci îl va ajuta să scape de ele.
Sigur că nu trebuie să abuzăm de utilizarea batistei bebelușului, iar în cazul în care observi că aceasta nu funcționează, apelează la ajutorul unui medic, care poate recomanda un aparat de aerosoli, dacă este cazul.
5. Bebelușul nu trebuie spălat până nu îi cade buricul
Este necesar să speli copilul deoarece și el transpiră și pielea lui extrem de senibilă poate capta microbi și virusuri. Ce e de notat aici este faptul că îl vei spăla pe porțiuni, evitând zona buricului.
6. Bebelușii alăptați la sân au nevoie de apă
Dacă este alăptat la sân, copilul, până la vârsta de 6 luni, nu va avea nevoie de apă. Laptele matern conține tot ce are nevoie copilul pentru a se sătura și pentru a crește sănătos.
Există și o excepție: dacă este o vreme caniculară, îi putem da o linguriță de apă.
În caz contrar, nu este recomandat deoarce apa le oferă senzația de sațietate și nu vor dori să mai sugă, iar asta le va impacta procesul de creștere.
7. Bebelușii au nevoie de un program strict
Până la vârsta de 6 luni, bebelușii mănâncă la cerere, apoi dorm, așa că nu se pune problema de a le face un program din simplul motiv că este imposibil. Abia când începe procesul de diversificare putem vorbi despre asta.
Sigur că este benefic să existe un program deoarece îl va ajuta pe copil să se dezvolte armonios și sănătos, însă doar când mai crește ne putem gândi la acest aspect.
Acestea au fost cele mai comune mituri despre îngrijirea bebelușului. Sperăm că te-am ajutat!