New Profesional Consult 930 x 122

certificat COVID

Ce riscă persoanele care intră la restaurant sau la mall cu un cod QR aparţinând altcuiva

Odată cu restricţionarea accesului persoanelor nevaccinate în anumite spaţii, spiritul inventiv al cetăţenilor a născocit diverse modalităţi de „fentare” a legii, pentru a nu fi limitaţi în vreun fel de către aceasta.

Citiți și: Ce se întâmplă cu certificatele COVID. Veste importantă!

Profitând de limitările legale ale agenţilor de securitate de la magazine, mall-uri şi restaurante, anumite persoane şi-au transferat pe telefon certificate autentice, însă care aparţin altcuiva.

Paznicii nu au dreptul legal de a verifica actul de identitate şi pot, cel mult, să-l întrebe pe deţinător anumite detalii care l-ar putea compromite, cum ar fi data naşterii, ce tip de vaccin a făcut ş.a.m.d. Desigur, este foarte posibil ca respectivul să înveţe pe de rost aceste date ca să nu se dea de gol, aşa încât scanarea codului QR la intrarea în magazine şi restaurante este, momentan, o barieră uşor de doborât de către cei care ţin cu tot dinandinsul să pătrundă nevaccinaţi în aceste spaţii.

Citiți și: Oprite în trafic, au prezentat certificatul de vaccinare al altcuiva

Mesajul autorităţilor poate fi, sintetizat, ca fiind acela că persoanele iau decizii pe propria răspundere. Să spunem, mai popular, pe propria piele.

În cazul de faţă, în scenariul în care autorităţile abilitate (Poliţie, Jandarmerie, Poliţia Locală) vin în control şi depistează cetăţeni care folosesc codul QR aferent altcuiva, fapta se va dovedi la confruntarea cu datele de pe cartea de identitate.

Respectiva persoană poate fi sancţionată în baza Legii 55/2020 privind unele măsuri de combatere a pandemiei de Covid-19.

ATENŢIE! Nu se face dosar penal dacă se intră cu certificatul altcuiva, totuşi cel depistat poate răspunde contravenţional pentru această faptă.

Legat de această speţă, IPJ Argeş ne-a precizat că doar în situaţia în care actul de identitate sau certificatul verde este fals, persoanele riscă dosar penal.

P.S. Probabil că fiecare dintre voi aţi observat, măcar o dată, persoane pe care le bănuiţi ca nevaccinate şi care se plimbă în spaţii cu acces limitat, prezentând totuşi la intrare un cod QR.

(Foto: descriptiv)

555 X 222 CAPRA

Comentarii

Un comentariu

  • Satan spune:

    Aplicațiile cu care se verifica certificatele nu sunt omologate, unele sunt descarcate de pe magazinele de aplicatii si automat impart datele tuturor la un nivel mai mare fara a-ti da consimtamantul in acest sens.
    Nu va îngrijorați dracii mei, România n-are sens!

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 CAPRA 3