Donaris 930 x 122

cristian gentea

Cum s-a dezvoltat Piteştiul cu Gentea primar. Bilanţ la împlinirea unui an de mandat

Cristian Gentea a împlinit un an de când este primar. Cu acest prilej, edilul a făcut un bilanţ al realizărilor din municipiul Piteşti.

Citiți și: Spectacol total! Eveniment de excepție la Pitești!

„Un an este relativ. Înseamnă multă muncă şi rezultate vizibile, puţin cuantificabile […]. În administraţia publică nu poţi să aplici formule, pentru că sunt foarte multe variabile: oameni, caractere, capacitatea de a lucra în echipă”, a declarat primarul Gentea în deschiderea evenimentului.

Edilul a vorbit despre reorganizarea departamentelor esenţiale din Primărie, dar şi de sancţiuni acordate subalternilor neglijenţi.

Citiți și: Vestea momentului de la Publitrans! Acum s-a anunțat!

„Am devenit, pentru unii, nepopular, dar mi-am asumat asta şi am câştigat în eficienţă. Astăzi, cetăţenii sunt mult mai activi, dar şi mult mai ascultaţi. Am fost în stradă, prin cartiere, printre oameni, şi le-am cunoscut nevoile – a mai declarat Cristian Gentea, referitor la îmbunătăţirea comunicării în instituţie. Priorităţile mele în primul an de mandat au fost curăţenia în oraş, ordinea şi siguranţa cetăţeanului. Am reabilitat zeci de kilometri de străzi, am înfiinţat zeci de locuri de parcare, am fluidizat circulaţia într-un oraş cu o configuraţie dificilă pentru transport, am eliminat focare de gunoaie, am plantat arbori, am îmbunătăţit mobilierul urban. În paralel, am dezvoltat proiecte mari de infrastructură în zona metropolitană, continuând pe cele începute şi pregătind viitoarele investiţii”, a transmis primarul Gentea.

Cu privire la urbanism, Cristian Gentea a spus că este şi va rămâne prioritate ZERO: „Piteştiul se va dezvolta după un PUG articulat, dezvoltatorii imobiliari indisciplinaţi se vor întoarce în legalitate”.

Primarul a mai anunţat că pregăteşte un regulament strict pentru publicitatea stradală. O „ambiţie” a sa o reprezintă reabilitarea şi modernizarea străzilor din municipiu, dar şi trotuare sau alei.

Buget şi realizări

Bugetul din acest an a fost cu 11% mai mare decât cel din 2020. Cu privire la alocarea de fonduri, pentru învăţământ s-a alocat cu 79% mai mult, la întreţinere spaţii publice, baze sportive şi de agrement – cu 43% mai mult, pentru protecţia mediul cu 74% mai mult, iar pentru salubritate şi gestionarea deşeurilor cu 62% mai mult.

Au fost create 169 de noi locuri de parcare, în special prin demolarea garajelor ilegale. Piteştiul este pe locul 4 la parcări, după Bucureşti, Braşov şi Iaşi.

Prin sprijin extern vor fi aduse la Piteşti 40 de autobuze electrice. Valoarea investiţiei este de 131.949.800 lei, din care 110.690.804 lei fonduri nerambursabile.

De asemenea, într-un alt proiect sunt prevăzute 20 de autobuze hibrid, precum şi o infratructură de încărcare a vehiculelor electrice.

Tot la capitolul transport, este menţionată constituirea Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară pentru transport public în Piteşti şi localităţile învecinate: Bascov, Mărăcineni, Bradu. Şi altele vor adera la această formă de organizare, spune primarul. Ar putea intra Ştefăneşti, Albota şi Moşoaia.

O sinteză a investiţiilor cu alte proiecte sprijinite de fonduri neramburasabile (FOTO)

 

La capitolul iluminat public, este menţionată înlocuirea lămpilor convenţionale cu lămpi LED, ceea ce a dus la o scădere a consumului cu 70% faţă de cât era înainte. Şi aici se are în vedere continuarea investiţiilor prin fonduri nerambursabile în valoare totală de aproximativ 6 milioane lei.

Cât priveşte investiţiile în creşe şi unităţi de învăţământ, iată o listă succintă a proiectelor propuse în municipiu, tot prin fonduri nerambursabile.

 

La bilanţ, Cristian Gentea a anunţat că Sala Polivalentă este gata în proporţie de 85% şi va fi funcţională chiar de la sfârşitul acestui an.

„Va fi gata cu totul undeva în luna aprilie-mai a anului 2022”, a precizat primarul.

Un alt proiect mult aşteptat de iubitorii sportului este modernizarea Bazinului Olimpic. Acesta, potrivit declaraţiilor edilului-şef al Piteştiului, „va ieşi aşa cum trebuie”, însă nu a fost anunţată data finalizării sale.

Primarul a mai anunţat că are în plan şi o Academie de tenis, în cartierul Prundu, pe bd. Petrochimiştilor nr. 29. Deocamdată, proiectul este în studiu de fezabilitate.

Proiectul de modernizare a Stadionului N. Dobrin a stagnat, întrucât se aşteaptă de la Ministerul Tineretului şi Sportului preluarea unui teren de 17 hectare.

Conferinţa primarului Cristian Gentea, cu ocazia împlinirii unui an de mandat, mai jos (VIDEO)

 

555×222  MAIA

Comentarii

13 comentarii

  • Anonim spune:

    Poate ar trebui „sa fie pe strada, prin cartiere” (ca sa il citez) si prin zona bazar, desi este o zona centrala zici ca e alta lume, mizerie, galagie, aglomeratie, haos, gunoaie; toti parcheaza pe unde apuca, oricine vrea vine si isi pune o taraba sa vanda orice, toti lasa gunoaie in urma lor, isi fac nevoile pe unde apuca, toti isi testeaza motocoase, drujbe fara sa tina cont ca acolo e zona rezidentiala. Ar trebuie sa scrieti un articol si despre asta, poate asa s ar atrage atentia asupra acestui subiect si poate se va face ceva.

  • Ionescu spune:

    Dle primar, chiar ne crezi imbecili??? Care străzi asfaltate, că sunt pline de gropi??? Care fluidizare a traficului, că e balamuc total?! Vino la podul viilor, zona nord, etc la orele de vârf, lasă vrăjeala!!!

  • Miloiu spune:

    Când investim
    Când atragem investitori
    Când facem proiecte europene
    A mai trecut un an cu realizări zero

  • Tanasie Octavian spune:

    Analiză pe text… atâtea frunze pe străzi n-am văzut niciodată…wc-uri publice ioc…km de asfalt? unde?mai mult am încurcat circulația,de un an intru pe interzis pe lângă polivalenta ce se lăuda că este gata in octombrie…bazin olimpic sau neolimpic,cică se acoperă ăla de afară ciuciu….Am trecut pe acolo și acoperea unul cu polistiren cărămizi din 1982.nu punea dibluri….între timp n-avem unde duce copii la înot…plus că acaparaseră toți șmecherii,așa zisi cluburi sportive toate culoarele..
    Vreo două proiecte le-a preluat de la mine…sper sa se facă… Spațiu de distracție permanent…aquapark… de la Partidul Verde..

  • Mihai spune:

    Sala de sport. Academie de tenis. Stadion. Doar unde se pot fura bani mulți. Străzi neasfaltate ca in Pitesti nu exista in județul Arges. Str Jan Constantinescu trăiesc oamenii ca in evul mediu, nămol pana la genunchi. Se asfaltează numai unde sunt interese

  • MIA spune:

    ,,Am fluidizat circulatia intr-un oras cu o configuratie dificila pentru transport”! Fluidizat se numeste haosul din cart. Gavana, pe care multi il ocolim pentru aputea ajunge acasa si petrecem in trafic, fie dimineata, fie seara, mai mult decat o faceam inainte de ,,masurile” adoptate ??!

  • MIA spune:

    A adus vb cineva de bazar…un colt de Calcuta in CENTRUL Pitestiului!!! Este mai dosit insa si nu este luat in seama, il putem bifa tot la realizari, ca de…nu putem curata locul sau sa il mutam in alta zona ca pierdem din electorat…

  • Vlad spune:

    Bazarul este mai ascuns, de aia nu se face nimic acolo; la o strada distanta gardul vopsit si in bazar e leopardul. E o porcarie, o tiganie, ce e acolo mai gasesti doar prin targurile din sate; nu stiu cum de mai e permis asa ceva, mai ales in centrul Pitestiului. A fost oare primarul vreodata pe acolo in timpul zilei?

  • Andrei spune:

    Pai acolo in „Calcuta” se fac banii la primarie, chirii de nimic, vanzari la negru, trebuie si oamenii aia din primarie sa ia un ban pe ceva.

  • Crm spune:

    Eu am treabq mereu in zona si niciodata n am unde parca. Ar face un pustiu de bine daca ar face o parcare, la cum e acum are utilitate doar pt jmecheri

  • Cristescu Mihail spune:

    Salut! Si eu locuiesc in preajma „celebrului” Bazar Gh. Lazar si pot confirma doleantele antevorbitorilor, as fi incantat sa vad ca cineva se implica si pune problema asta pe masa celor din administratie, as sustine orice demers de acest fel; sunt insa resemnat, in atatia ani de zile nu s a facut absolut nimic, nu stiu daca mai apuc ziua in care zona o sa aratae a centru de oras european.

  • Arisanu spune:

    Oradea a atras 50.000.000 euro fonduri europene și noi ne lăudăm cu 450.000 euro că am refăcut un wc deja existent.
    Nimic investiții nimic proiecte
    Cât tupeu să ai să mai ridici capul.

  • S spune:

    Ce strazi, ca in afara de bulevardul bratianu, e jale, dai din groapa in canal in denivelare?!

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570×90 MAIA