New Profesional Consult 930 x 122

cristian gentea

Cum s-a dezvoltat Piteştiul cu Gentea primar. Bilanţ la împlinirea unui an de mandat

Cristian Gentea a împlinit un an de când este primar. Cu acest prilej, edilul a făcut un bilanţ al realizărilor din municipiul Piteşti.

Citiți și: Poliția Locală „luată la ochi”! „Am dat mesaje, dar nu prind! Schimbare completă”

„Un an este relativ. Înseamnă multă muncă şi rezultate vizibile, puţin cuantificabile […]. În administraţia publică nu poţi să aplici formule, pentru că sunt foarte multe variabile: oameni, caractere, capacitatea de a lucra în echipă”, a declarat primarul Gentea în deschiderea evenimentului.

Edilul a vorbit despre reorganizarea departamentelor esenţiale din Primărie, dar şi de sancţiuni acordate subalternilor neglijenţi.

Citiți și: De ce rămâne o parte din Pitești fără apă? „Trebuie să plătim exact ce consumăm”

„Am devenit, pentru unii, nepopular, dar mi-am asumat asta şi am câştigat în eficienţă. Astăzi, cetăţenii sunt mult mai activi, dar şi mult mai ascultaţi. Am fost în stradă, prin cartiere, printre oameni, şi le-am cunoscut nevoile – a mai declarat Cristian Gentea, referitor la îmbunătăţirea comunicării în instituţie. Priorităţile mele în primul an de mandat au fost curăţenia în oraş, ordinea şi siguranţa cetăţeanului. Am reabilitat zeci de kilometri de străzi, am înfiinţat zeci de locuri de parcare, am fluidizat circulaţia într-un oraş cu o configuraţie dificilă pentru transport, am eliminat focare de gunoaie, am plantat arbori, am îmbunătăţit mobilierul urban. În paralel, am dezvoltat proiecte mari de infrastructură în zona metropolitană, continuând pe cele începute şi pregătind viitoarele investiţii”, a transmis primarul Gentea.

Cu privire la urbanism, Cristian Gentea a spus că este şi va rămâne prioritate ZERO: „Piteştiul se va dezvolta după un PUG articulat, dezvoltatorii imobiliari indisciplinaţi se vor întoarce în legalitate”.

Primarul a mai anunţat că pregăteşte un regulament strict pentru publicitatea stradală. O „ambiţie” a sa o reprezintă reabilitarea şi modernizarea străzilor din municipiu, dar şi trotuare sau alei.

Buget şi realizări

Bugetul din acest an a fost cu 11% mai mare decât cel din 2020. Cu privire la alocarea de fonduri, pentru învăţământ s-a alocat cu 79% mai mult, la întreţinere spaţii publice, baze sportive şi de agrement – cu 43% mai mult, pentru protecţia mediul cu 74% mai mult, iar pentru salubritate şi gestionarea deşeurilor cu 62% mai mult.

Au fost create 169 de noi locuri de parcare, în special prin demolarea garajelor ilegale. Piteştiul este pe locul 4 la parcări, după Bucureşti, Braşov şi Iaşi.

Prin sprijin extern vor fi aduse la Piteşti 40 de autobuze electrice. Valoarea investiţiei este de 131.949.800 lei, din care 110.690.804 lei fonduri nerambursabile.

De asemenea, într-un alt proiect sunt prevăzute 20 de autobuze hibrid, precum şi o infratructură de încărcare a vehiculelor electrice.

Tot la capitolul transport, este menţionată constituirea Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară pentru transport public în Piteşti şi localităţile învecinate: Bascov, Mărăcineni, Bradu. Şi altele vor adera la această formă de organizare, spune primarul. Ar putea intra Ştefăneşti, Albota şi Moşoaia.

O sinteză a investiţiilor cu alte proiecte sprijinite de fonduri neramburasabile (FOTO)

 

La capitolul iluminat public, este menţionată înlocuirea lămpilor convenţionale cu lămpi LED, ceea ce a dus la o scădere a consumului cu 70% faţă de cât era înainte. Şi aici se are în vedere continuarea investiţiilor prin fonduri nerambursabile în valoare totală de aproximativ 6 milioane lei.

Cât priveşte investiţiile în creşe şi unităţi de învăţământ, iată o listă succintă a proiectelor propuse în municipiu, tot prin fonduri nerambursabile.

 

La bilanţ, Cristian Gentea a anunţat că Sala Polivalentă este gata în proporţie de 85% şi va fi funcţională chiar de la sfârşitul acestui an.

„Va fi gata cu totul undeva în luna aprilie-mai a anului 2022”, a precizat primarul.

Un alt proiect mult aşteptat de iubitorii sportului este modernizarea Bazinului Olimpic. Acesta, potrivit declaraţiilor edilului-şef al Piteştiului, „va ieşi aşa cum trebuie”, însă nu a fost anunţată data finalizării sale.

Primarul a mai anunţat că are în plan şi o Academie de tenis, în cartierul Prundu, pe bd. Petrochimiştilor nr. 29. Deocamdată, proiectul este în studiu de fezabilitate.

Proiectul de modernizare a Stadionului N. Dobrin a stagnat, întrucât se aşteaptă de la Ministerul Tineretului şi Sportului preluarea unui teren de 17 hectare.

Conferinţa primarului Cristian Gentea, cu ocazia împlinirii unui an de mandat, mai jos (VIDEO)

 

Eurial 555 x222
570 X 90 CAPRA 3