New Profesional Consult 930 x 122

apa canal 2000

EXCLUSIV: PATRONUL YAKY A EXECUTAT SILIT APĂ CANAL CU 431.000 DE LEI. PRIMĂRIA PITEȘTI, DATĂ ÎN JUDECATĂ DE APĂ CANAL

Ne-am obișnuit cu trăsnăile edilitare care storc de bani adminstrația publică locală. Primăria Pitești e iar bună de plată din cauza unor “greșeli” ale aleșilor locali care, printr-o “omisiune”, au lăsat o gaură neagră, cusută cu ață albă, în bugetul orașului, gaură despre care fostul primar Cornel Ionică n-a suflat o vorbă, deși s-a petrecut în fix mandatul său: executarea silită a SC Apă Canal 2000 SA de către cunoscutul om de afaceri Iancu Țârcomnicu (patronul hotelului YAKY – foto) cu, atenție, 431.261 lei. 

Citiți și: Pitești. Obligație pentru toți! Se dau sancțiuni!

Pentru ce? Pentru că Apă Canal (societate comercială pe acțiuni, cu capital integral de stat, la care Primăria Pitești deține 90% din capital) a efectuat lucrări pe o stradă din zona Tancodrom (Jan Constantinescu), pe care omul de afaceri a arătat, la Judecătoria Pitești, c-o are în proprietate, dar nu s-a mai putut folosi de ea din cauza acelor intervenții. Despre aceeași stradă, autoritățile publice locale și-au amintit, abia apoi, că, de fapt, ar aparține domeniului public.

Citiți și: Pitești. 1.5 milioane € pentru ,,Odobescu”!

APĂ CANAL A DAT ÎN JUDECATĂ PRIMĂRIA PITEȘTI

O chestiune juridică pe care, acum, Primăria și-a propus s-o demonstreze în instanță, ca să-și recupereze paguba ce va fi suportată fifty-fifty cu Apă Canal, fiindcă furnizorul de utilități împarte în instanță dandanaua cu Municipalitatea.

“Am fost executați în baza unui proces, a unei sentințe definitive și executorii irevocabile. Noi ne-am adresat Primăriei (inițial printr-o adresă), pentru că suntem solidari la plata acestor cheltuieli, pentru recuperarea a 50% din contravaloarea acestei sume. Nu s-a dat curs acestei solicitări și am făcut și acțiune (n.r. în instanță). Nu s-a primit un termen. Dar am discutat cu actuala conducere a Primăriei și vom închide această situație”, a declarat, vineri, contactat de ePitești.ro, Mihail Marinescu, directorul SC Apă Canal 2000 S.A.

Iancu Țârcomnicu a primit suma cu care a executat Apă Canal (431.261 lei) de anul trecut. A recunoscut-o oficial, într-o adresă înaintată Primăriei Pitești în care menționează nu doar încasarea banilor, ci și invitația făcută către Municipalitate să preia terenul. Da, ați citit bine, să preia terenul!

Doar că Primăria, ca să dreagă busuiocul, nu vrea să îl preia așa, ca pe-o donație, la rugămintea lui Țârcomnicu, c-ar recunoaște indirect faptul că terenul n-a fost al ei, ci vrea să demonstreze, în instanță, că, de fapt, terenul îi aparținea atunci când omul de afaceri a executat silit Apă Canal.

Și, uite-așa, încearcă Primăria să recupereze, împreună cu societatea comercială, cele peste 400. 000 de lei, o gaură-n buget pe care, până una-alta, va trebui s-o suportăm tot noi.

Iar până se va întâmpla „recuperarea” (DACĂ se va întâmpla, fiindcă vorbim de un proces în instanță) vor trece ani, în care sutele de mii de lei ar putea produce, desigur, chiar dobânzi!

Încurcate par căile pe care banii bugetului local se duc pe apa Sâmbetei! Dar poate nu întâmplător.

Nu mai punem la socoteală faptul că suma plătită de Apă Canal omului de afaceri (nu pe teren, în sine, ci pentru faptul că i-a îngrădit, câțiva ani, posibilitatea de a folosi terenul) e mai mare decât valoarea respectivei suprafețe de 1073 mp, cel puțin dacă ne luăm după prețurile la care cei ce locuiesc în zonă au cumpărat terenurile. Dar asta este altă poveste.

Revenind la executare, să spunem că avem de-a face cu o “încurcătură” urâțică, de care – nu-i așa?! –  cel mai frumos, liniștitor și convenabil ar fi să fie vinovat ceva generic: o amnezie în administrația locală,  nu – Doamne-ferește! – vreun personaj care, ori s-a făcut că plouă, ori… Să nu ne hazardăm cu supoziția!

Una peste alta, avem de-a face cu două procese, unul încheiat deja, în care Iancu Țârcomnicu a lăsat Apă Canal și Primăria c-o gaură în fiecare buzunar, iar celălalt, abia început.

CE SPUNE CRISTIAN GENTEA

Am încercat să aflăm de la actualul primar Cristian Gentea cum s-a ajuns la dubioasa situație.

Bucata aia de teren a fost donată acum mulți ani către domeniul public de către un proprietar – Constantinescu. Pe vremea aceea, nu se făcea carte funciară. Între timp, de la acest Costantinescu, terenul a mai trecut prin trei mâini, iar la a patra, a a ajuns la domnul Țârcomnicu. Dânsul – sau cel dinaintea lui – a făcut carte funciară. Acolo s-a făcut o greșeală, în sensul că  nu s-a ținut cont de această donație. Pe terenul ăla există o conductă, a celor de la Apă Canal și domnul Țârcomnicu ne-a dat în judecată pentru lipsă de folosință pe câțiva ani de zile. Instanța a cerut expertiză și s-a ajuns la acel preț. Apă Canal a fost executată, a dat banii ăia (431.261 de lei). Apă Canal, acum, s-a îndreptat împotriva Primăriei și a cerut jumătate din această sumă – că așa spune legea. Am citit legea, am chemat toți juriștii aici, și, într-adevăr, va trebui să dăm jumătate din bani societății comerciale Apă Canal 2000.

Bineînțeles că a fost o surpriză pentru toată lumea că am pierdut acest proces, așa că noi, Primăria, l-am dat în judecată pe domnul Țârcomnicu pentru a ne recunoaște dreptul de proprietate. S-a făcut expertiză, domnul Țârcomnicu a folosit exact aceeași anexă cu situația din teren pe care o avem și noi de când ne-a fost donat terenul. În momentul de față, ca s-o scurtez, suntem în  proces cu el, e termen dat… În principiu, n-avem cum să pierdem cu actele pe care le avem, că terenul e donat la domeniul public de foarte mult timp.

Domnul Țârcomnicu și-a luat banii, iar a doua zi după ce și-a luat banii, a făcut o  hârtie către Primărie: mi-am luat banii de la Apă Canal! Îl donez domeniului public! Vă dați seama că nu putem să-l luăm. Dacă l-am lua, ar fi ca și cum am recunoaște că el a avut dreptate și atunci nu mai avem nicio posibilitate să ne recuperăm banii.

Noi vom câștiga acest proces (n.r. precedentul a fost pierdut). Apă Canal ne va da nouă jumătate din suma respectivă, adică banii pe care acum suntem obligați să i-i dăm”, spune primarul.

În toată această poveste sunt și victime colaterale. Cetățenii care și-au făcut case pe strada aflată în litigiu. Oameni se zbat în noroaie (foto) fiindcă Municipalitatea nu poate interveni c-o pietruire/asfaltare până când nu va avea o hotărâre din care să rezulte că terenul e al ei (amănunte, AICI).

PIZZERIA SAPORI 555 222
570 X 90 CAPRA 3