Donaris 930 x 122

amenzi

LOVITURĂ PENTRU CINE STĂ LA BLOC. FACI AȘA CEVA, IEI AMENDĂ!

Lovitură pentru cine stă la bloc. Faci așa ceva, iei amendă! Noua lege a asociațiilor de proprietari-legea 196/2018 (AICI, subiectul pe larg), intrată astăzi în vigoare, prevede amenzi la articolul 102 pentru:

Citiți și: A „plouat” cu amenzi! Patroni argeșeni care au vrut să „fenteze” legea

b)necomunicarea de către proprietar a modificării suprafeței utile către asociația de proprietari și administrația financiară locală (amendă de la 200 la 1.000 de lei).

d)nerespectarea de către proprietari a prevederilor articolului 31, aliniatul 1 (Cu un preaviz motivat scris de 5 zile emis de comitetul executiv al asociației de proprietari, proprietarul este obligat să permită accesul președintelui sau al unui membru al comitetului executiv, administratorului și al unei persoane calificate în realizarea lucrărilor de construcții/reparații, după caz, în proprietatea sa individuală atunci când este necesar să se inspecteze, să se repare ori să se înlocuiască elemente din proprietatea comună, la care se poate avea acces numai din respectiva proprietate individuală. Fac excepție cazurile de urgență, când termenul pentru preaviz este de 24 de ore) (amendă de la 500 la 3.000 de lei).

Citiți și: Interzis în 2024: Sancțiuni uriașe pentru orele de liniște la bloc

f)punerea în pericol de către proprietari a integrității structurale a condominiului sau a altor proprietăți individuale, precum și a bunei funcționări a instalațiilor aferente acestora (amendă de la 500 la 3.000 de lei).

g)schimbarea de către proprietar a destinației locuinței sau spațiului cu altă destinație decât aceea de locuință fără autorizațiile și aprobările legale (amendă de la 5.000 la 10.000 de lei).

h)executarea de către proprietar a lucrărilor de întreținere, reparații sau de înlocuire a elementelor de construcții aflate în proprietatea sa individuală dacă aceasta este de natură să aducă prejudicii celorlalți proprietari. Fac excepție cazurile în care au fost îndeplinite prevederile articolului 30, aliniatul 5 (Dacă proprietarul unei locuințe ori al unui spațiu cu altă destinație provoacă daune oricărei părți din proprietatea comună sau din proprietatea individuală a altui proprietar din condominiu, respectivul proprietar are obligația să repare stricăciunile sau să suporte cheltuielile pentru lucrările de reparații) (amendă de la 5.000 la 10.000 de lei).

i)modificarea aspectului proprietății comune de către proprietari, precum și a elementelor constructive ale condominiului fără respectarea prevederilor prezentei legi (amendă de la 5.000 la 10.000 de lei).

m)utilizarea și gestionarea veniturilor asociației de proprietari altfel decât este prevăzut la articolele 20, 70 și 74 (amendă de la 5.000 la 10.000 de lei).

p)nefurnizarea sau refuzul proprietarilor/dezvoltatorilor ansamblurilor rezidențiale de a furniza/presta serviciile de utilități publice prin intermediul rețelelor aflate în proprietatea acestora către locuințele sau spațiile cu altă destinație din respectivele ansambluri rezidențiale (amendă de la 5.000 la 10.000 de lei).

q)desfășurarea de către persoane fizice sau juridice a activității de administrare a condominiilor fără îndeplinirea condițiilor prevăzute la articolul 64 (amendă de la 5.000 la 10.000 de lei).

AICI poate fi consultată noua lege a asociațiilor de proprietari

555×222 grota rece

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

New Profesional Consult 570×90