930×122 POSADA 5

paşapoarte

SCHIMBĂRI MAJORE LA PAȘAPOARTE

Schimbări majore la pașapoarte. Ministerul de Interne a pus în dezbatere publică un proiect de lege pentru modificarea regimului pașapoartelor. Cu puțin timp în urmă, Instituția Prefectului – Județul Argeș ne-a comunicat principalele schimbări avute în vedere.

Citiți și: Argeș. Modalitate nouă pentru programarea la Pașapoarte!

„Prin proiectul de lege, propunem dublarea termenului de valabilitate a pașaportului simplu electronic de la 5 la 10 ani pentru persoanele cu vârsta de peste 25 de ani. Opțiunea a ținut cont de faptul că după această vârstă schimbările de fizionomie sunt mai puțin accentuate.

De altfel, în majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene pașapoartele simple electronice au termen de valabilitate de 10 ani.

Citiți și: Video – Coadă la Pașapoarte! Părinții s-au înghesuit să facă documente copiilor

Pentru copiii cu vârsta de până la 12 ani, pașaportul simplu electronic va fi valabil 3 ani, iar pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 12 şi 25 de ani va fi valabil 5 ani.

Pentru că una dintre cauzele cozilor din timpul verii are legătură cu faptul că un număr mare de cetățeni preferă să solicite un pașaport simplu temporar, propunem limitarea situațiilor în care se poate solicita în regim de urgență un pașaport temporar.

În prezent, o persoană poate solicita în regim de urgență un pașaport simplu temporar, valabil doar 1 an, fără a i se cere să dovedească urgența invocată, ceea ce a încurajat foarte mulți cetățeni să opteze pentru acest tip de pașaport atunci când au uitat să-și facă din timp documentul de călătorie sau când nu au dorit să aștepte timpul necesar realizării unui document electronic.

Prin proiectul de lege propunem ca pașaportul temporar să fie eliberat în termen scurt (de la 2 ore până la cel mult 3 zile), cum se întâmplă în prezent, doar în anumite cazuri, clar reglementate, cu obligația prezentării documentelor care dovedesc urgența, precum:

-situații obiective în care, din motive de sănătate, familiale sau profesionale, este necesară și urgentă prezența persoanei pe teritoriul altui stat și nu este timp pentru emiterea pașaportului simplu electronic.

-minorul urmează să se deplaseze în străinătate pentru studii ori pentru a participa la concursuri oficiale sau pentru a urma un tratament medical, fără de care viața ori sănătatea îi este pusă în pericol.

Persoanele care declară că nu doresc să li se elibereze un document electronic pot opta pentru un pașaport temporar, care însă le va fi eliberat în termenul legal prevăzut pentru eliberarea pașaportului simplu electronic.”, ne informează Instituția Prefectului – Județul Argeș.

Donaris 555×222

Comentarii

570 X 90 CAPRA 3