930 x122 grota rece

întreținere

Se trec copiii mici la intreţinere

Un proiect legislativ înregistrat la Senat a readus în prim-planul atenţiei publice scutirea de la plata întreţinerii a copiilor cu vârsta de până în trei ani. Această prevedere a existat pentru o perioadă de un an şi jumătate, în vechea lege a asociaţiei de proprietari, însă nu viza cheltuielile totale de întreţinere, ci doar costurile pentru consumurile individuale, şi doar dacă asociaţia de proprietari decidea acest lucru, nu în mod obligatoriu.

Citiți și: Proiect în favoarea familiilor cu copii mici, respins definitiv!

Totuşi, după intrarea în vigoare a actualei Legi a asociaţiei de proprietari nu mai există niciun fel de scutire, ba, din contră, părinţii trebuie să anunţe într-un timp destul de scurt apariţia unui copil într-un imobil. În actuala lege a asociaţiilor de proprietari nu există nicio prevedere legată de scutirea copiilor mici de la cheltuielile de întreţinere.

Mai mult, conform Legii nr. 196, proprietarii din blocuri au obligaţia să anunţe, în termen de 10 zile, orice schimbare intervenită în numărul membrilor familiei, inclusiv prin naşteri. Termenul este unul extrem de scurt, dacă ţinem cont de presiunile care apar asupra părinţilor o dată cu venirea unui nou membru în familie. Acelaşi articol al legii face referire atât la deces, căsătorii, persoane luate în spaţiu, sau ca urmare a închirierii sau împrumutării locuinţei.

Citiți și: NU PLĂTEȘTI ÎNTREȚINEREA? ȚI SE PUNE IPOTECĂ PE LOCUINȚĂ!

Pentru ce au nevoie administratorii sau asociaţiile de proprietari de numărul exact de persoane care locuiesc într-un apartament, chiar şi în situaţia în care vorbim de un bebeluş sau un copil mic? Răspunsul este dat tot de Legea 196: pentru a calcula şi aloca corect, în funcţie de numărul total de persoane pe care condominiul/blocul îl are, cheltuielile asociaţiei cu apă rece, caldă și canalizare; combustibil pentru prepararea apei calde de consum; energia electrică utilizată pentru funcționarea instalațiilor comune, inclusiv a ascensoarelor; colectarea deșeurilor menajere, vidanjare.

Revenind la proiectul legislativ privind scutirea copiilor mici de la cheltuielile pe consumurile individuale depus recent la Senat, dacă va fi adoptat de Parlament şi va ajunge să devină lege, va avea aceleaşi rezultate limitate ca şi modificarea în fosta lege a asociaţiilor. De ce? Pentru că face referire tot la consumurile pe care, de cele mai multe ori, proprietarii le plătesc în funcţie de consumul indicat de contor sau repartitor.

(Foto: descriptiv)

Eco moto 555×222

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 POSADA 3