930 pe 122 COSTACHE

anpc

Alte 8 bănci din România au fost amendate de ANPC

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a amendat joi încă opt bănci din România pentru „practici comerciale înşelătoare” legate de modul de calcul al ratelor la credite pentru persoane fizice. Acestea au fost sancționate cu 400.000 lei.

Citiți și: Avertizare pentru părinți! Pericol pentru copii în magazine!

Reamintim că, în urmă cu o săptămână 11 bănci din România erau amendate de ANPC pentru același motiv. Subiectul pe larg, AICI – 11 bănci din România, amendate pentru practici înșelătoare

Cei 8 operatori economici sunt:

Citiți și: Magiunul de Topoloveni, retras din magazine

– EXIM Bank

– Procredit Bank

– Intesa Sanpaolo

– Techventures Bank ( fosta Banca Comercială Feroviară)

– Libra Bank

– CEC Bank

– Garanti Bank

– Vista Bank

ANPC transmite într-un comunicat de presă:

„În cadrul activității sale de supraveghere a pieței, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a continuat seria de verificări a modului în care băncile pun în practică contractele de creditare pe termen mediu și lung, cu termen de rambursare de peste 10 ani, către consumatorul-persoană fizică, în lei sau valuta, precum și dacă elementele prevăzute în condițiile contractuale respectă drepturile consumatorilor.

S-au încheiat verificările la alți 8 operatorii economici financiari bancari care activează pe teritoriul României, la care ANPC a identificat fapte contravenționale, respectiv practici comerciale înșelătoare săvârșite de aceștia cu privire la modul de calcul al ratelor, prin faptul că, pe graficul de rambursare, rata era compusă, în primii ani, 25% din soldul principal de rambursat și 75 % dobândă. Prin aceasta modalitate de calcul, consumatorii plateau, de fapt, preponderent dobândă.

Pentru a putea restabili echilibrul contractual, pe lângă sancțiunea contravențională, respectiv 8 amenzi în valoare de 400.000 lei, comisarii ANPC au propus măsura de emitere a unor noi grafice de rambursare, atât pentru creditele aflate în curs, cât și pentru cele viitoare, unde principalul creditului datorat să fie achitat de către consumatori în rate egale, pe întreaga perioadă de creditare, în raport cu dobânda aferentă creditului.

Aplicând această măsură, consumatatorii medii pot beneficia de egalitatea dintre părțile contractului, dar se și asigură echilibrul contractual, astfel încât consumatorii să ia o decizie de tranzacționare în cunoștință de cauză și de a anticipa orice cost sau metoda de calcul înșelător.

Horia Constantinescu, preşedintele ANPC transmite:

“Așa cum am mai spus, acțiunea va continua. Încă opt bănci au fost sancționate pentru ceea ce Autoritatea noastră consideră un raport nedrept între acestea și consumatori.

Așa cum am mai arătat, astăzi sunt situații dramatice în viața celor care la un moment dat și-au luat un credit.

Indiferent dacă pentru unii acestea sunt doar cifre statistice, pentru Autoritatea noastră aceștia sunt oameni.

Povara financiară nu se poate ascunde după aparente justificări matematice. Dacă 1 + 1 este o operațiune foarte corectă, aceeași adunare poate să reprezinte un minus enorm în viața unor familii.
Procentele aparent infime au în spate inclusiv vânzări ale creditelor neperformante către recuperatorii de creanțe.

Dar și așa, cei “doar” 2 % reprezintă un număr însemnat de consumatori aflați în imposibilitatea de a-si plăti ratele și de a duce un trai decent.

Dacă pentru unii s-a calculat un grad de suportabilitate, fără a fi măcar chemați la un dialog, cred că este momentul ca întreaga situație să fie reevaluată.

Mă cutremură să văd insensibilitatea celor care neagă astăzi realitatea”

Foto principal: descriptiv/ Sursă: mycta.ro

Supernova_2022_supersobota_web_banner_555x222_ROM

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 pe 90 Costache