930 x122 grota rece

amenzi

Argeș. Patroni amendați după ce au fentat legea

Argeș. Patroni amendați după ce au fentat legea

Citiți și: A „plouat” cu amenzi! Patroni argeșeni care au vrut să „fenteze” legea

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Argeș a făcut 296 de controale luna trecută, în mai 2023.

În urma acțiunii, au fost aplicate 133 de sancțiuni, valoarea totală fiind de 622.200 de lei.

Citiți și: ITM ,,lovește” din nou: Sancțiuni record la acești angajatori

1.În domeniul relaţiilor de muncă:

S-au făcut 142  controale,  s-au aplicat  41 sancţíuni,  din care 26 amenzi în valoare totală de 516.200 lei.

Principalele domenii de activitate în care au fost constatate deficiențe:

– comerț, transport, confecții, prelucrare lemn, construcţii, restaurante, baruri, service auto.

Principalele deficiențe constatate:

– primirea la muncă a persoanelor fără încheierea în formă scrisă a unui contract individual de muncă (munca nedeclarată), nerespectarea prevederilor legale privind acordarea repausului săptămânal, neevidenţierea orelor de muncă prestate de fiecare salariat, neacordarea drepturilor salariale, netransmiterea în termen a modificărilor intervenite în Registrul general de evidenţă a salariaţilor, neînmânarea salariatului anterior începerii activităţii a unui exemplar din contractul individual de muncă, neeliberarea adeverinţei de vechime.

„În vederea diminuării numărului de persoane ce desfăşoară muncă nedeclarată, în luna mai 2023, ITM Argeş a efectuat un număr de 142 controale.

Astfel, la 11 angajatori sancționați, au fost depistate ca  prestând  muncă  nedeclarată  un număr de 21 persoane. Valoarea amenzilor aplicate este de 380.000 lei”, transmite instituția.

2.În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă:

Au fost efectuate 154 controale. Au fost aplicate 92 sancțiuni, din care 28 amenzi, valoarea totală a acestora fiind de 106.000 lei.

Principalele domenii de activitate în care au fost constatate deficienţe:

– construcţii, exploatare forestieră, transport, alimentație publică, distribuție mărfuri, morărit  și  panificație, confecții textile, comerț.

Principalele deficiențe constatate:

-neasigurarea controlului medical la angajare și periodic, necomunicare eveniment, nedepunerea dosarului de cercetare a evenimentului, neasigurare instruire în domeniul securității și sănătății în muncă la angajare și periodic, neasigurare echipamente individuale de protecție, neverificarea sistematică și testarea utilajelor.

„Persoanele care vor să sesizeze munca nedeclarată o pot face, în scris, la numărul de fax 0248/223.412, la adresa de e-mail itmarges@itmarges.ro sau direct la sediul din Piteşti, Bulevardul Republicii nr.11.”, precizează sursa citată.

Foto: Descriptiv

555 X 222 POSADA 2

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

New Profesional Consult 570×90