- Publicat de: Cristina Stancu
- 20-01-2020, ora 13:58
- Știri
ARGEȘENCE BĂTUTE DE PARTENERI. MULTE NU VOR ORDINE DE PROTECȚIE
Multe argeșence bătute de parteneri refuză să profite de drepturile la apărare pe care le au. Se întâmplă în condițiile în care a trecut un an de când poliţiştii care intervin la cazuri de violență domestică pot emite ordine de protecţie provizorii (valabile 5 zile). Victimele nu mai sunt astfel nevoite să aştepte un ordin încuviinţat de judecător.
Citiți și: Turnura luată în scandalul de lângă McDonald`s din Pitești, unde s-au bătut!„Sunt foarte multe cazuri în care victimele nu vor să fie emise aceste ordine provizorii”
Practic, instrumentul le permite oamenilor legii să intervină de îndată atunci când constată că există un risc iminent. Mai exact, când viața, integritatea fizică ori libertatea unei persoane sunt puse în pericol printr-un act de violență domestică.
Citiți și: Scandalos: Un polițist a bătut un șofer în trafic. Imagini de groază„În 2019, polițiștii argeșeni au emis 105 ordine de protecție provizorii. Dintre acestea, 25 s-au transformat în ordine de protecție. Sunt foarte multe cazuri în care, deși li se aduc la cunoștință drepturile și condițiile, victimele nu vor să fie emise aceste ordine provizorii”, explică pentru ePitești Mădălina Epure, purtător de cuvânt al Poliției Argeș.
Cel mai adesea, refuzul este cauzat de teama victimei de a nu provoca agresorul. Asta înseamnă că statistica nu reflectă nici pe departe amploarea fenomenului la nivel de județ.
„Sunt și foarte multe situații în care se emit aceste ordine provizorii, iar în fața instanței părțile se împacă. Atunci nu se mai emit cele definitive”, precizează Mădălina Epure.
Pe lângă cele 25 de astfel de instrumente provizorii transformate în ordine de protecție, la nivel de județ au existat anul trecut și 102 ordine de protecție emise direct de instanțe.
Situația la nivel național
Pe parcursul anului 2019, la nivel național polițiștii au emis 7.986 de ordine de protecție provizorii. Dintre acestea, 2.958 au fost transformate în ordine de protecție.
Cea mai mare parte a ordinelor de protecție provizorii a fost emisă la solicitarea victimelor. Au existat și ordine la solicitarea altor persoane ori la solicitarea unor instituții abilitate în acest sens. 66% dintre ordinele de protecție provizorii au fost emise pentru fapte comise în mediul urban.
Intervenții din oficiu
Din punct de vedere al locului comiterii faptelor, cele mai multe infracțiuni (aproape 78%) s-au comis la domiciliul subiecților.
Intervenţiile poliţiştilor la cazurile de violenţă domestică se pot realiza din oficiu sau ca urmare a sesizărilor primite la 112. Persoanele implicate în actele de violenţă domestică și cele care au asistat la producerea actelor de violenţă domestică sunt sfătuite să facă astfel de sesizări.