Donaris 930 x 122

autostrada

Atenție, șoferi! Noi reguli pe autostradă!

Atenție, șoferi! Noi reguli pe autostradă!

Citiți și: Cum se produc tragediile pe Autostradă! Filmare scandaloasă!

Cursanții care vor să dobândească un permis pentru autoturism sau motocicletă, nu au voie să intre pe autostradă în timpul orelor de conducere.

În condițiile în care nu au făcut nicio oră practică de conducere pe un drum de mare viteză, este justificată întrebarea aceasta pe care mulți și-o pun. Au voie șoferii începători să conducă pe autostradă?

Citiți și: Șofer mort pe Autostradă într-un bolid de lux! A intrat în glisieră!

Conform legii, da! Toți conducătorii auto, indiferent de vârstă și experiență, au voie să conducă un autovehicul pe autostradă. Bineînțeles, cu respectarea legilor în vigoare.

Dar, o limitare care e impusă șoferilor care au mai puțin de 12 luni de experiență, este viteza cu care circulă.

„Viteza maximă admisă în afara localităților pentru autovehiculele ai căror conducători au mai puţin de un an practică de conducere […] este cu 20 km/h mai mică decât viteza maximă admisă pentru categoria din care fac parte autovehiculele conduse”, se precizează în legea 195/2002.

Astfel, un șofer începător nu are voie să depășească 110 km/h pe autostradă.

Iar această restricție se aplică în primul an de conducere pe toate autostrăzile din România. Iar pe drumurile naționale și județene sunt obligați să circule cu 20 km/h mai lent decât limita maximă admisă.

Noi reguli privind circulația pe autostradă!

Contactat de ProMotor, multiplul campion de raliuri, Mihai Leu, e de părere că legea ar trebui schimbată.

„Ar fi bine ca șoferii să învețe încă din timpul școlii de șoferi să conducă pe autostradă. Atunci când termini școala de șoferi trebuie să fii foarte bine pregătit. Nu cred că e ok ca un începător să nu fi condus niciodată cu o viteză mai mare de 30 km/h”, a declarat pentru ProMotor Mihai Leu.

Acesta e de părere că e important, atât pentru șofer, cât și pentru ceilalți participanți la trafic, să știe să controleze o mașină la viteze de peste 100 km/h. Și ar fi de mare ajutor să deprindă asta având alături un instructor auto, nu singur.

În prezent, un șofer nu poate intra cu mașina pe autostradă decât după ce a dobândit permisul auto. Iar legislația nu îi obligă pe instructorii auto să-i învețe pe cursanți să conducă în regim de viteză. Ci doar îi obligă să circule cu 20 km/h mai puțin decât limita maximă admisă.

Ceea ce înseamnă că, de cele mai multe ori, șoferii învață de unii singuri să stăpânească mașina la viteze mari. Și asta după ce au obținut carnetul auto.

Detalii, AICI – Au voie șoferii începători să conducă pe autostradă? Mihai Leu propune schimbarea legii

Sursă: promotor.ro

New Profesional Consult-555×222

Comentarii

2 comentarii

  • Horia spune:

    Legi de tot rasu’ ! Pai cum sa știe sa conducă la viteza de autostrada unu’ care a luat carnet după 3 săptămâni în care s-a tarat prin oraș cu 20-30 km/h !? De aia mor ca muștele! În afara de faptul ca din prima zi după ce s-au văzut cu carnetul în buzunar devin dintr-o data zmei! Dar cea mai mare problema au devenit șoferii cu vârsta peste 70 de ani, deși au o experienta ,unii, de 50 de ani de șofat! Iar conform tuturor statisticilor ,cele mai multe accidente se datorează celor cu varste între 18-35 ani! Chiar și RCA costa pentru aceștia mult mai mult decât la cei în vârstă! Oare de ce?

  • RATIU VALEAN spune:

    Accidentele se întâmplă pentru ca nu se aplica legea pentru toți la virgula nimeni nu ar trebuii sa fie favorizat indiferent de funcție și grad la copiii politicienilor și ai organelor statului nu se aplic Huidu a omorât 3 și vine la TV și face baza Citoiu 2 și.alti cum Iorgulescu bagă-l la pușcărie pe tată-său pentru ca protejează criminal și mulți alții pe care ii știți voi mai bine o zi faina

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

EcoMoto 570×90