NOR CURIER 930X122

elevi

Avantaj major pentru elevi! Părinții scapă de cheltuieli și griji

Avantaj major pentru elevi! Părinții scapă de cheltuieli și griji

Citiți și: S-a semnat contractul! Vești bune pentru mii de elevi

O hotărâre de guvern a fost adoptată ieri pentru instituirea Programului național ,,Masă sănătoasă” pentru anul 2024.

Programul presupune acordarea zilnică, gratuit, a unui suport alimentar ce constă într-o masă caldă sau un pachet alimentar.

Citiți și: Furt lângă Pitești: Elevi jefuiți de un infractor din Olt

Cuantumul va fi de maximul 15 lei/beneficiar, inclusiv TVA.

Masa va cuprinde două feluri de mâncare, iar limita valorică stabilită de guvern include prețul materiei prime, al serviciilor de preparare a produselor și cheltuielile de transport, scrie digi24.ro.

De program vor beneficia preșcolarii și elevii prezenți la școală, doar pe perioada cursurilor.

Selecția unităților de învățământ incluse în Programul național ,,Masă sănătoasă” se face de către inspectoratele școlare județene.

Aceasta se face pe baza unor criterii ce vizează diminuarea riscului de excluziune și de abandon școlar care grevează asupra populației școlare din medii dezavantajate geografic, economic sau social.

Suportul alimentar constă, după caz, într-o masă caldă sau într-un pachet alimentar pe zi, după cum urmează:

a) masă caldă, preparată în regim propriu, pentru preșcolarii și elevii din unitățile de învățământ în care există cantină;

b) masă caldă, în regim catering, pentru preșcolarii și elevii din unitățile de învățământ în care nu există cantină, hrana putând fi servită în sala de clasă sau într-un alt spațiu amenajat în acest scop, cu respectarea prevederilor Ordinului ministrului sănătății nr. 1456/2020;

c) pachet alimentar, în situația în care nu există posibilitatea asigurării mesei calde în regim propriu sau de catering.

,,La cererea motivată a părinților/reprezentantului legal, formulată în scris și însoțită, după caz, de un document-justificativ, înregistrată la secretariatul unității de învățământ, preșcolarii și elevii care, din considerente de natură medicală sau religioasă au restricții alimentare, beneficiază de masa sănătoasă adecvată situației acestora, în limita valorii zilnice.”, mai notează sursa citată.

Hrana oferită elevilor trebuie să respecte normele minime obligatorii, precum lipsa aditivilor alimentari în preparate, evitarea prăjelilor și a excesului de sare sau maionezelor.

De asemenea, mâncarea livrată trebuie gătită în dimineața zilei în care se servește.

Variante orientative de meniu care includ sugestiile Institutului Naţional de Sănătate Publică:

– ciorbă de legume; – supă de pui cu legume; – ciorbă de văcuţă cu legume;

– legume cu piept de pui/carne slabă de porc la grătar; – mâncare de mazăre cu piept de pui/carne slabă de porc/vită; – pilaf cu legume şi ficăţei de pui; – piure de morcov cu grătar de pui/carne slabă de porc; – piure de cartofi, salată cu piept de curcan; – mâncare de varză dulce cu friptură la cuptor; – ghiveci de legume cu pui/carne slabă de porc; – orez cu legume şi pui/carne slabă de porc/vită la tavă; – sufleu de broccoli cu brânză; – cartofi gratinaţi, salată cu piept de pui la grătar; – tocană de legume cu orez brun; – piure de cartofi cu sfeclă şi chifteluţe de legume la cuptor; – omletă cu legume – ardei, ciuperci, ceapă verde şi brânză telemea; – sufleu de conopidă, broccoli şi brânză la cuptor; – dovlecel umplut cu brânză la cuptor; – ciuperci la cuptor umplute cu brânză,

Pentru copiii cu vârsta mai mare de 7 ani; – macaroane cu brânză; – cartofi franţuzeşti, la cuptor, cu brânză şi ou; – quinoa cu legume; – sandvici cu unt, şuncă, caşcaval şi legume – roşii, castravete, salată; – sandvici cu piept de pui la grătar sau pulpă de pui dezosată la grătar cu legume crude – gogoşar, varză, morcov, precizează sursa citată.

Foto: Arhivă/Descriptiv

New Profesional Consult-555×222

Comentarii

3 comentarii

  • Laura spune:

    la noi în Arges de la începutul anului școlar nu au fost în stare sa mai dea copiilor nici acel amarat corn cu lapte dar sa le mai dea și masa calda

  • Udup Eugenia Mariana spune:

    Nici la noi nu sa mai dat cornul și laptele!!Tot din Argeș sunt.

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 CAPRA 3