New Profesional Consult 930 x 122

bolnavi

Bolnavii dintr-un centru de îngrijire din Argeș, ținuți în condiții mizere

Consiliul de Monitorizare a făcut publice mai multe imagini care ilustrează condițiile mizere în care sunt ținuți sute de adulți internați în Centrul de Îngrijire prin Terapie Ocupațională Tigveni.

Citiți și: Veste importantă pentru cei mai vulnerabili bolnavi!

În urma vizitei efectuate la acest centru, inspectorii de monitorizare au descoperit mai multe nereguli. Bolnavii sunt nevoiți să stea în saloane mici, cu saltele și paturi insalubre, în care tencuiala stă să cadă de pe pereți.

Citiți și: Autoritățile, anunț îngrijorător: Reîncepe coșmarul Covid-19!

Centrul funcționează într-un complex de clădiri: o clădire principală și șapte căsuțe, aflate în stare avansată de degradare. Aici, beneficiarii locuiesc în camere mici, cele mai multe fiind întunecate, cu 4 până la 10 paturi în cameră, cu paviment din ciment sau acoperit cu gresie, paturi vechi din fier, și cu mare parte din saltele aflate într-o stare deplorabilă.

Clădirile sunt prevăzute cu grupuri sanitare, pe fiecare nivel, însă, în unele dintre aceste grupuri sanitare, atât la dușuri, cât și la wc-uri, deși sunt mixte, intimitatea nu este asigurată nici măcar cu o perdea.

IMAGINILE GREU DE PRIVIT AU FOST PUBLICATE DE CONSILIUL DE MONITORIZARE ÎNTR-UN RAPORT ÎNTOCMIT ÎN URMA UNEI INSPECȚII

De asemenea, inspectorii au mai descoperit faptul că, corpurile de clădire nu sunt adaptate pentru persoanele cu dizabilități, intrările în unitate nefiind prevăzute cu rampe sau balustrade.

În ceea ce privește numărul de angajați, Centrul de Îngrijire prin Terapie Ocupațională Tigveni se confruntă cu un deficit de personal. În raportul întocmit de Consiliul de Monitorizare se mai arată faptul că, medicul angajat în această unitate nu este implicat real în activitatea pe care o desfășoară.

În centrul de la Tigveni se află 218 beneficiari dintre care 6 cu vârste cuprinse între 18 și 30 de ani, 187 cu vârste cuprinse între 30 și 50 de ani și 25 beneficiari cu vârsta de peste 50 de ani.

Toți beneficiarii sunt încadrați în grad de handicap, peste jumătate dintre ei, 168 la număr având ca tip de dizabilitate handicap psihic, dar sunt și 41 de beneficiari cu handicap mental. În cadrul centrului sunt și beneficiari cu alte tipuri de dizabilități: fizic, asociat, somatic și nevăzător.

555×222 grota rece

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 CAPRA 3