930 x122 grota rece

burse

Burse pentru elevi: Câți bani se dau și care sunt criteriile de acordare

Bugetul pentru bursele elevilor este în anul 2022 de 5 ori mai mare decât în anul 2020 (1,332 miliarde lei față de 270 milioane lei în 2020), declară Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

Citiți și: Sprijin în Educație: Se dau bani pentru acești elevi și studenți

Elevii vor primi: burse sociale, burse de studiu, burse de merit, burse de performanță, dar și alocație de transport.

Bursa socială acordată elevilor din mediul rural, care merg la liceu în altă localitate, a fost eliminată de Ministerul Educației. Subiectul pe larg, aici – Burse pentru elevi, eliminate de Ministerul Educației. Nu sunt bani!

Citiți și: Bani pentru acești elevi! Termen limită de înscriere

Motivul din spatele acestei decizii este faptul că elevii au asigurat decontul transportului, afirmă ministrul Cîmpeanu:

Toți elevii care învață într-o altă localitate decât cea de domiciliu au asigurat de la bugetul de stat decontul transportului între localitatea de domiciliu și școală, separat de bursele acordate pentru sprijin socio-economic și/sau medical sau de bursele acordate pentru performanța școlară.

De asemenea, nici elevii de clasa a V-a nu mai primesc deloc bursă de merit, pe tot parcursul primului an de gimnaziu.

Bursele de merit se acordă elevilor din clasele a VI-a – a XII-a de la cursurile cu frecvență din învățământul preuniversitar de stat, în funcție de rezultatele obținute la învățătură.”, se arată în Ordinul nr. 5.379/7.09.2022 pentru aprobarea Criteriilor generale de acordare a burselor elevilor din învățământul preuniversitar.

Valoarea burselor

În anul Școlar 2022 – 2023 cuantumul minim al burselor lunare de performanță, de merit, de studiu şi de ajutor social, de care pot beneficia elevii din învățământul preuniversitar cu frecvență, este de:

– 500 ron, pentru bursa de performanță,

– 200 ron, pentru bursa de merit,

– 150 ron, pentru bursa de studiu,

– 200 ron, pentru bursa de ajutor social.

Bursa socială se poate cumula cu bursa de performanță, cu bursa de merit sau cu bursa de studiu.

Ministerul Educației a decis să acorde burse sociale în același cuantum minim, garantat, de 200 de lei nu doar elevilor proveniţi din familii cu venituri reduse, ci și altor categorii de copii și tineri de vârstă şcolară aflaţi în situaţie de risc, indiferent de venitul familiei: tineri cu dizabilităţi sau boli cronice, copii care provin din centrele de plasament, orfanii de unul sau de ambii părinţi.

CRITERII GENERALE de acordare a burselor elevilor din învățământul preuniversitar

Bursele de performanță

Bursele de performanță se acordă elevilor din învățământul preuniversitar de stat și particular înscriși la cursurile cu frecvență, în funcție de rezultatele la concursurile/competițiile naționale organizate de Ministerul Educației sau la competițiile sportive internaționale la care participă loturile naționale ale României.

Bursele de merit

 Bursele de merit se acordă elevilor care se încadrează în cel puțin unul dintre cazurile următoare:

a) au obținut media anuală generală de cel puțin 9,50 și au acumulat cel mult 20 de absențe nemotivate/an în anul școlar anterior, cu excepția elevilor din clasa a IX-a;

b) au obținut media de admitere în învățământul liceal sau profesional de cel puțin 9,50 și au acumulat cel mult 20 de absențe nemotivate în anul școlar anterior, pentru elevii din clasa a IX-a;

c) au obținut locurile I, II sau III la etapele județene/zonale în cazul învățământului vocațional de artă ale competițiilor școlare naționale organizate de Ministerul Educației;

d) au obținut locurile I, II sau III la etapele județene ale competițiilor/concursurilor cultural-artistice, cu caracter sportiv sau cu caracter tehnico-științific, de nivel național, organizate de Ministerul Educației.

Bursele de studiu

Bursele de studiu se acordă elevilor din clasele a V-a – a XII-a de la cursurile cu frecvență din învățământul preuniversitar de stat, în funcție de veniturile familiei și de rezultatele obținute la învățătură.

Bursele de ajutor social

Bursele de ajutor social se acordă elevilor din învățământul preuniversitar de stat înscriși la cursurile cu frecvență, la cerere, în funcție de situația materială a familiei sau a susținătorilor legali.

Vezi toate criteriile de acordare a burselor – AICI.

De asemenea, elevii care participă la competiții școlare desfășurate la nivel mondial, la nivel european sau regional, vor primi stimulente de până la 20.000 de lei. Subiectul pe larg, AICI – Premii de până la 20.000 de lei pentru elevii olimpici

Foto principal: descriptiv

555 X 222 POSADA 2

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

SMART KIDS 570×90