- Publicat de: Ionela Iordachita
- 8-04-2022, ora 12:38
- Știri
Bursele pentru elevi și studenți, plătite în avans!
Potrivit unui proiect de lege aflat în dezbatere la Camera Deputaților, plata burselor pentru elevi și studenți ar putea să fie făcută în avans.
Citiți și: Intră banii pe 20 octombrie! Persoanele care primesc 450 de lei pe lunăÎncepând cu anul viitor, bursele pentru învățământul preuniversitar și universitar vor fi plătite elevilor în luna anterioară celei pentru care se acordă.
Proiectul de lege propune mai mute modificări la Legea Educației Naționale nr.1/2011. Primul, stabilirea unui termen până la care să se plătească bursele elevilor.
Citiți și: Atenție! Mâine vin banii!– Pentru bursele din învățământul preuniversitar, plata tuturor tipurilor de bursă ar trebui să se efectueze lunar, în avans, până pe data de 25 a lunii anterioare celei pentru care se acordă. (n.r. de exemplu: pentru bursa acordată pe luna februarie plata să fie făcută până pe 25 ianuarie)
– Pentru bursele din învățământul universitar, plata tuturor tipurilor de bursă să se efectueze lunar, în avans, până pe data de 25 a lunii anterioare celei pentru care se acordă, iar în prima lună a anului universitar, pentru respectiva lună, bursa să se plătească până pe data de 14 a lunii.
Potrivit proiectului, legea ar urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2023 ”timp până la care Ministerul finanțelor Publice și Ministerul Educației vor informa autoritățile locale, instituțiile de învățământ, universitățile cu privire la noile termene de plata burselor precum și cu privire la efectele neexecutării la termen a obligațiilor”.
ȘCOALA/UNIVERSITATEA ESTE OBLIGATĂ SĂ PLĂTEASCĂ DOBÂNDĂ DACĂ ÎNTÂRZIE CU PLATA
Important de precizat este și faptul că se propune ca debitorul (autoritate locală sau școala /universitatea după caz) să fie obligat să plătească dobânda legală penalizatoare pentru depășirea termenelor limită de plată cele impuse anterior, în calcularea dobânzii penalizatoare și a ratei dobânzii legale se vor aplica dispozițiile articolului 3. din OG nr. 13 / 2011 privind dobânda legală în renumeratorie și penalizatoare pentru obligații bănești precum și pentru reglementarea unor măsuri financiar fiscale în domeniul bancar.
Propunerea legislativă stabilește termenele limită până la care organele deliberative ale autorităților administrației publice locale, respectiv senatele universitare, sunt obligate să stabilească cuantumul și numărul burselor anuale.
Proiectul a fost prezentat in Biroul Permanent al Camerei Deputaților, urmează să parcurgă procesul legislativ, iar camera decizională este Senatul.
Reamintim că, din acest an, respectiv din al doilea semestru al anului școlar, valorile burselor au fost majorate, cea mai mare dintre ele, 500 de lei, fiind acordată în cazul burselor de performanță.
Bursa de merit și bursa de ajutor social au valoarea de 200 de lei, în timp ce suma cea mai mică, 150 de lei, se acordă elevilor în cazul bursei de studiu.
În același timp, vă reamintim și faptul că media de acordare a burselor de merit s-a modificat, fiind ridicată de la 8,50, la 9,50.
Sursă: Edupedu.ro
Foto descriptiv: Playtech.ro