930×122 CAPRA 5

14fobie_shutterstock_62b9edfe01

Fobiile care „aduc” cancer şi leşin

Pentru cei care au carcinofobie, orice dureree semn de cancer, iar cei ce se tem de ace leşină la propriu. Cei afectaţi de fobii au mari probleme în a relaţiona cu familia sau prietenii, iar viaţa profesională le este dată peste capSursa: SHUTTERSTOCK

Dacă e în cantitate moderată teama e constructivă, în timp ce fobia duce teama la extrem. Au fost identificate sute de fobii, inclusiv fobia de fobii, iar medicii le-au împărţit în trei mari categorii: agorafobia (frica intensă de spaţii publice), fobia socială (timiditatea extremă) şi fobii specifice.

Fobiile schimbă vieţile oamenilor, aflaţi într-o continuă încercare de a evita „sursa” fricii, lovesc în prietenii, în relaţia cu familia, în viaţa profesională şi aruncă în patima alcoolului.

„În momentul expunerii la sursa fobiei, individul poate să aibă simptome foarte puternice: transpiraţii, senzaţia de leşin, senzaţia de irealitate, nod în gât, sufocare, ameţeală, nevoia de a urina, furnicaturi în stomac, senzaţia de vomă”, explică psihologul Keren Rosner, care analizează mai jos cele mai frecvente fobii.

De la „fobia de ghişeu” la frica de discursuri în public

Agorafobia reprezintă fobia de a fi „prins” într-un spaţiu public, precum un pod sau la coadă la ghişeu, unde nu există nicio şansă de scăpare. Netratată, se transformă în „dependenţa de casă”, însă, cu ajutorul tratamentului, nouă din zece cazuri se vindecă. Numărul femeilor cu astfel de probleme este dublu faţă de cel al bărbaţilor. „Cei care suferă de agorafobie evită spaţiile deschise, pieţele, metroul, rămân cât mai mult în casă, ajungând la extrema de a nu ieşi nicăieri”, arată psihologul.

Fobia socială este timiditatea dusă la extrem. Sociofobul este preocupat excesiv de felul în care se va comporta şi de felul în care va fi perceput de ceilalţi. „Netratată”, fobia socială va fi permanent o piedică în calea relaţiilor socioprofesionale sau intime. „Fobia socială va opri individul să vorbească în public, să intre în grupuri mari de oameni, să evite persoanele necunoscute”, atenţionează psihologul.

Claustrofobia este frica anormală de spaţii mici şi închise. Claustrofobul trece prin chinuri mari atunci când se află în lift sau traversează un tunel.

Cinci fobii des întâlnite

* Persoanele care suferă de carcinofobie trăiesc permanent cu teama de cancer. Durerile obişnuite sau disconfortul fizic sunt automat simptome ale cancerului, iar durerile de cap înseamnă automat tumori.

* Fobia de sânge, de ace, de medici este singura fobie care „se lasă” cu leşin.

* Zoofobia apare adesea în copilărie, dar poate persista şi la maturitate. „Persoanele care au frică patologică de animale sau de insecte vor ocoli străzi pentru a nu se întâlni cu un câine sau vor ţipa şi vor fugi când vor vedea un păianjen”, explică psihologul.

* Brontofobia este teama patologică de tunete şi fulgere. Brontofobii se baricadează în casă în timpul furtunii sau aşteaptă să se termine închişi în toaletă ori „cu pătura în cap”.

* Acrofobia sau fobia de înălţimi poate fi atât de puternică în cazul unor bolnavi încât pot cădea atunci când urcă sau coboară scările.

Sursa: evz.ro

555 X 222 POSADA 2

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

EcoMoto 570×90