EcoMoto 930×122

    apendicita

    La ce foloseşte apendicele şi ce este apendicita

    Nu orice durere „în dreapta” este semn de apendicită. Află cum recunoşti apendicita, de ce apare această boală, dar şi la ce foloseşte apendicele. La ce foloseşte apendicele. Adevărul este că nu prea se ştie, deşi există unele teorii. Având în vedere că lipsa lui nu ne provoacă neplăceri, unii cred ca este un organ vestigeal, adică o rămăşiţă a unui organ care pe vremuri folosea la digestia rădăcinilor şi scoarţei de copac, dar astăzi nu mai foloseşte la nimic. Peste sute de ani este posibil ca oamenii să se nască fără apendice. Totuşi, având în vedere structura lui – muşchi şi ţesut limfatic producător de anticorpi – alţi specialişti cred că ar face parte din sistemul imunitar, protejând sistemul digestiv de infecţii. Mai ales că apendincele, care măsoară în jur de 10 centimetri, este aşezat la graniţa dintre intestinul gros şi cel subţire.

    Ce este apendicita. O inflamaţie a apendicelui, această afecţiune se instalează fie urma unei infecţii, fie din cauza unui blocaj la nivelul acestui organ – resturi de alimente sau materii fecale blochează apendicele. În ambele cazuri acesta se poate umple cu puroi şi există riscul să se spargă după aproximativ 72 de ore, lăsând să curgă în abdomen conţinutul intestinului. Cum în intestine se află şi bacterii, cavitatea abdominală este infectată, aceasta fiind faimoasa peritonită. Dacă la orice durere în partea dreaptă declari imediat „Mă doare apendicita”, să ştii că te înşeli. Durerea provocată de apendicită începe în jurul buricului şi, într-adevăr, se deplasează de obicei în dreapta abdomenului, cam la jumătatea distanţei dintre buric şi încheietura piciorului. Durerea creşte progresiv şi devine mai puternică atunci când mergi, tuşeşti, strănuţi sau respiri profund, dar şi atunci când apeşi pe abdomen, apoi ridici mâna brusc. Pe lângă durere poţi să mai ai senzaţie de greaţă, vărsături, febră, constipaţie.

    Operaţia preventivă – e necesară? Dacă tot nu foloseşte la nimic, dar poate duce la complicaţii letale, atunci poate că ar trebui să-l scoatem din timp, aşa îşi spuneau părinţii cu ceva ani în urmă când operaţia de apendicită, ca şi cea de îndepărtare a amigdalelor erau o modă. Există chiar şi zvonuri conform cărora astronauţii sufereau asemenea operaţii înainte de a pleca în spaţiu ca nu cumva „să-i apuce apendicita” pe acolo. Ei bine, zvonurile erau false, iar astăzi orice medic îţi va spune că operatia profilactică nu este necesară.

    Sursa: unica.ro

    Eco moto 555×222

    Comentarii

    Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

    New Profesional Consult 570×90