930 x122 grota rece

    oboseala_64194600

    Oboseala şi stresul pot masca boli grave. Nu neglija simptomele!

    Din punct de vedere medical, stresul şi oboseala pot afecta starea de sănătate şi pot masca foarte multe afecţiuni, de la o astenie banală până la boli grave, spun specialiştii Reţelei private de sănătate REGINA MARIA. Este indicat să te prezinţi la medic la cele mai mici simptome şi, de asemenea, să nu neglijezi investigaţiile medicale anuale. În special femeile active de peste 30 de ani, extrem de preocupate de cariera lor, tind să neglijeze mersul la medic din lipsă de timp.

    „Să luăm o femeie de peste 30 de ani care munceşte mult, e foarte ocupată şi are mereu scuza că nu poate ajunge la doctor pentru că are multă treabă. În schimb, e mereu obosită, încep să o doară unele organe – ficatul, splina. Acesta este din păcate tiparul femeii active de azi, care îşi ignoră simptomele din lipsa de timp”, arată dr. Cătălina Puşcaşu, medic specialist, medicină de familie REGINA MARIA.

    Potrivit specialistului, o stare de oboseală cronică poate ascunde anemie, diselectrolitemie, tulburări de somn precum şi diferite afecţiuni hepatice, afecţiuni neurologice (majoritatea pacienţilor cu scleroză multiplă se plâng de oboseală, în special în a doua parte a zilei), afecţiuni renale, cardiace, pulmonare sau chiar oncologice.

    „Indiferent ce simptome apar care modifică starea de sănătate a unei femei, aceasta ar trebui să meargă la doctor pentru un control, deoarece un simptom, oricât de nesemnificativ ar părea, poate fi un indiciu al unui boli. Dacă vă gândiţi, este imposibil să nu cunoaşteţi sau să nu fi auzit de o femeie de peste 30 de ani, foarte activă şi preocupată de munca ei, care are o boală severă şi care nu a ştiut pentru că nu o durea nimic, era doar obosită şi nu avea timp să meargă pentru orice fleac la medic”, spune dr. Cătălina Puşcaşu.

    Prima precauţie pe care trebuie să o ia orice femeie sănătoasă este să meargă o dată pe an la o investigaţie generală de sănătate la medicul de familie. Acesta ne cunoaşte istoricul personal şi familial şi ne poate urmări evoluţia în timp, stiind ce să urmăreasca din punctul de vedere al factorilor de risc, genetici, de mediu, sociali etc.

    O consultaţie anuală este recomandată şi de Casa de Asigurări, în luna de naştere, făcându-se astfel un bilanţ anual şi observându-se modificările ce pot apărea insidios şi care ne pot scapa din vedere nouă ca pacienţi. Un asemenea examen de bilanţ ar trebui să cuprindă o examinare completă a pacientei (examen clinic complet pe aparate şi sisteme, cu măsurarea tensiunii arteriale, a alurii ventriculare, palparea sânilor şi a tiroidei).

    În functie de concluziile acestei examinări şi de antecedente, se vor recomanda analize biologice (sânge şi urină) care pot fi de la un set bazal (hemoleucograma, VSH, creatinină, glicemie, transaminaze, sumar +sediment urinar), până la analize mult mai detaliate, în funcţie de patologia suspicionată.

    Nu trebuie neglijate nici consultul oftalmologic şi cel ginecologic, precum şi examenul Babeş-Papanicolau.

    Sursa: realitatea.net

    555 X 222 CAPRA

    Comentarii

    Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

    570 X 90 CAPRA 3