930 x122 grota rece

    dreamstime-626242

    Psoriazisul nu este contagios!

    Leziunile apar in general la nivelul zonelor de extensie (coate, genunchi, lombe), dar si la nivelul scalpului, trunchiului, membrelor, unghiilor si poate afecta si articulatiile. Acestea sunt sub forma unor placi eritematoase, bine delimitate, proeminente si sunt acoperite de scuame albe-sidefii care se detaseaza usor.

     

    Psoriazisul, fiind o boala cronica, cu remisiuni si recaderi, are repercursiuni asupra calitatii vietii pacientului si relatiilor sociale. Majoritatea pacientilor considera ca boala le afecteaza semnificativ viata zilnica, mai ales cand e vorba de alegerea imbracamintei, de spalat.

     

    Dificila este si integrarea pacientilor in practicarea anumitor meserii sau implicarea lor in activitati obisnuite. Din cauza aspectului inestetic al leziunilor pacientii au un respect de sine scazut, se izoleaza social si pot deveni depresivi. Daca ne referim la cauze, trebuie sa luam in calcul ca cei care au un istoric familial de psoriazis au sanse mai mari de a dezvolta boala. De asemenea sunt studii care arata ca psoriazisul poate fi urmarea unei disfunctii a sistemului imun.

    Alti factori declansatori sunt: traumatismele pielii; radiatiile ultraviolete; infectiile streptococice; stresul emotional; fumatul; consumul de alcool; modificari hormonale (menarha si menopauza); HIV; anumite medicamente (sarurile de litiu, corticoterapia sistemica, betablocantele, antimalaricele de sinteza).

    De cele mai multe ori stabilirea diagnosticului se face pe baza examenului fizic, dar avand in vedere complexitatea bolii, pot fi necesare si consultatii de specialitate: dermatologie, medicina interna, reumatologie, boli infectioase. In situatiile cand diagnosticul este incert se poate recurge la biopsia cutanata.

    Tratamentul afectiunii trebuie sa ia in calcul perceptia pacientului asupra bolii si asteptarile pe care acesta le are. In principal sunt trei tipuri de tratament pentru psoriazis: terapia locala; fototerapia; terapia sistemica, acestea putand fi folosite singure sau in combinatie.

    Sunt o serie de masuri pe care pacientii le pot aplica, cum ar fi: folosirea la nivelul pielii de creme hidratante dupa baie; sa evite scarpinarea sau iritarea leziunilor; sa respecte tratamentul local si sistemic recomandat de specialist; sa evite pe cat se poate stresul; sa nu foloseasca sapunuri sau creme iritante.

    Expunerea la soare poate ajuta in unele cazuri, dar sunt situatii in care poate agrava boala.

    Dr. Anitei Valentina

    Medic specialist medicina de familie

    Sursa: avantaje.ro

    [555x222px]KV_WinterSale_epitesti

    Comentarii

    Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

    NOR EXPRES 570×90