New Profesional Consult 930 x 122

dan drăgoi

LANSARE DE CARTE ÎN MIOVENI: “JURNAL DE RĂZBOI”

Lansare de carte în Mioveni: “Jurnal de război”.La Primăria orașului Mioveni a avut loc ieri lansarea volumului “Jurnal de război – Mărturii din tranșeele întregirii României”, o carte coordonată de argeșeanul Dan Drăgoi, un poet cu doctorat în horticultură.

Citiți și: Cei mai buni din țară vin aici! Festivalul iubit de toată lumea începe!

Volumul prezintă jurnalele de război ținute de doi musceleni, eroi ai Primului Război Mondial: sublocotenenții Gheorghe Bădescu din Slănic și Nicoale Șuța din Domnești, ambii studenți la Drept atunci când au fost trimiși pe front.

Gheorghe Bădescu, care chiar se înrudește cu familia Drăgoi, un tânăr educat, patriot, cu o vastă cultură generală, era fiul învățătorului din sat. El a plecat la război în 1916, fiind student în ultimul an. O iubea, de 6 ani, cu pasiune, pe Lilica, pe care o amintește în fiecare pagină din jurnal.

Citiți și: „Așa e în viață” | Ion Georgescu se întoarce la Primăria Mioveni

După cum a notat cumnatul său, locotenentul Dumitru Hera, la finalul notelor de război, Gheorghe Bădescu a murit pe 17 august 1917 ”străpuns de o schijă de obuz în piept (…). Moartea a avut loc printre viile (…) satului Crucea de Sus (…). A fost transportat și înmormântat la biserica din comuna Domnești, județul Putna”.

Nicolae Șuța s-a născut în Domnești în anul 1896 și era student în primul an când a plecat pe front, în iulie 1917. Locotenentul companiei din care făcea parte era Ion Mihalache, cel care avea să devină fondatorul Partidului Național Țărănesc. Șuța a fost, la numai 21 de ani, șeful de cabinet al lui Mihalache, care fusese numit ministru al agriculturii în primul guvern de după terminarea războiului. După război, Nicolae Șuța a fost răsplătit cu onoruri și decorații. A fost, apoi, de două ori, deputat de Muscel în Parlamentul Țării din partea Partidului Național Țărănesc. În 1945, în Câmpulung, l-a asistat, ca avocat, pe Ion Mihalache în procesul intentat de comuniști. În anii 1947 și 1948, Nicoale Șuța a stat în temnițele comuniste, acolo unde s-a îmbolnăvit grav. A murit un an mai târziu, acasă, acolo unde fusese îngrijit cu dragoste și dăruire de soție și fiica sa adoptivă.

Au susținut discursuri: Ion Georgescu, primarul orașului Mioveni, Cornel Popescu, directorul Muzeului Județean, Emil Vlaicu, președintele Asociației Ordessos, Octavian Sachelarie, directorul Bibliotecii Judeţene Argeş, preotul paroh Puiu Diaconescu și autorul volumului, Dan Drăgoi.

La finalul evenimentului, Corala „Sf. Maria” a Centrului Cultural Mioveni a susținut un scurt program artistic.

Lansarea de carte a avut loc în contextul evenimentelor organizate de Primăria orașului Mioveni cu prilejul împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire.

[555x222px]Joia-_pentru-copii_epitesti
570×90 MAIA