- Publicat de: Madalina Iordachita
- 4-09-2021, ora 8:40
- Știri
Când se pun cauciucurile de iarnă?
Deși folosirea anvelopelor de iarnă este obligatorie, legislația din România nu prevede o dată la care autovehiculele să fie echipate cu acest tip de pneu. Cu toate acestea, anvelopele de iarnă sunt obligatorii, în cazul în care se circulă pe drumuri publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, indiferent de perioada din an.
Citiți și: Motivul pentru care unii șoferi riscă amenzi în sezonul rece, chiar dacă circulă cu anvelope de iarnăData de 1 noiembrie, pe care mulți șoferi o iau drept reper ca fiind cea de la care se face trecerea la aceste anvelope, nu are un temei juridic, însă este un moment bun pentru a lua în calcul schimbarea cauciucurilor.
PRECIZĂRI ALE RAR
Registrul Auto Român (RAR) oferă câteva informații și recomandări cu privire la obligația de a folosi anvelope de iarnă, odată cu instaurarea sezonului rece.
Citiți și: Greșeală majoră în montarea anvelopelor: Ce nu știu șoferiiAnvelopele de iarnă sunt concepute ca la o temperatură de sub 7-8 grade Celsius să rămână moi, spre deosebire de cele de vară, pentru a păstra aderența la carosabil. Acestea pot fi recunoscute, în general, după marcajul M+S, care se mai prezintă si sub formele M&S / M.S.
RAR recomandă ca, înainte de montarea anvelopelor, să se verifice anul fabricației (DOT) și adâncimea profilului. „Dacă anvelopele au o vechime de peste 4-5 ani, solicitați părerea unui specialist, care să observe dacă există urme specifice de uzură„, adaugă instituția în mesajul său adresat șoferilor, potrivit juridic.ro.
La anvelopele de iarnă, indicatorul de uzură este poziționat astfel încât să marcheze o adâncime a profilului de aproximativ 4 milimetri. Dacă se constată că indicatorul de uzură este expus, legislația din România încadrează această situație în categoria „deficiență majoră”, iar conducătorul auto poate fi sancționat.
Starea în care se află anvelopele de iarnă este foarte importantă pentru siguranța șoferilor, întrucât, în funcție de acest aspect crește aderența pe carosabilul acoperit cu zăpadă și scade distanța de frânare.
În ceea ce privește sancțiunile specificate de lege pentru lipsa anvelopelor de iarna, șoferii pot fi penalizați cu 9-20 puncte-amendă, adică între 1.305 și 2.900 de lei. De asemenea, polițiștii rutieri pot reține și certificatul de înmatriculare al vehiculului.
Foto descriptiv: 4Tuning