- Publicat de: Mihaela Grigorescu
- 20-10-2023, ora 19:00
- Știri
Ce trebuie să ştii dacă îţi doreşti o pisică: sfaturi utile
Ce trebuie să ştii dacă îţi doreşti o pisică: sfaturi utile
Un animăluţ îţi poate transforma complet viaţa, într-un sens pozitiv, desigur. Majoritatea stăpânilor de animale formează conexiuni extraordinare cu companionii lor, fie că este vorba despre câini, pisici, rozătoare sau păsări. Desigur, cele mai populare animale de companie rămân câinii şi pisicile.
Citiți și: Cadouri personalizate: Oferă un dar unic și memorabilPisicuţele au cucerit inimile iubitorilor de animale, atât prin comportamentul lor, cât şi prin obiceiurile amuzante. Totuşi, să ai o pisică nu este neapărat aşa cum vezi pe internet sau la prietenii tăi care au deja un astfel de animal.
Descoperă mai jos ce trebuie să ştii dacă îţi doreşti o pisică şi cum să faci această alegere cât mai informat:
Citiți și: Cum să te bucuri de plimbarea cu bicicleta full suspension chiar și pe vreme reaNu toate pisicile sunt prietenoase
Dacă toate pisicile pe care le-ai cunoscut până acum, pe stradă, la rude sau la prieteni, au fost prietenoase, trebuie să ştii că aceasta nu este o regulă. Pisicile sunt animale teritoriale şi ţin foarte mult la mediul lor, de aceea este destul de greu să ştii cum va reacţiona un animăluţ atunci când îl aduci la tine acasă.
De asemenea, se poate întâmpla că în primele zile după ce aduci pisica acasă, aceasta să fie speriată, să se ascundă sau să nu accepte să o atingi. Astfel de momente pot face parte din etapele de acomodare.
Din păcate, nimeni nu îţi poate promite o pisică prietenoasă, mai ales dacă respectivul animal nu a fost niciodată la tine acasă sau nu a petrecut o lungă perioadă de timp cu tine. Vestea bună este că pisicile se pot acomoda şi pot deveni prietenoase dacă le oferi spaţiu şi iubire, terarii sau decoruri diverse.
Pisicine nu sunt “mai uşor” de îngrijit decât câinii
Foarte multe persoane aleg pisica în detrimentul câinilor, deoarece există mitul că acestea ar fi mai uşor de îngrijit. Într-adevăr, nu va trebui să scoţi pisica de trei ori pe zi la plimbare, însă nevoile acestora sunt diferite. Pisica va avea nevoie de un spaţiu al ei, de o litieră curată, dar şi de o zonă pentru ascuţit gheruţe, lucruri ce nu sunt absolut necesare pentru un câine.
Anumitor persoane nevoile pisicuţelor li se par mai greu de îndeplinit decât cele ale câinilor. De aceea, nu este o idee bună să îţi iei o pisică doar pentru că ţi se pare mai uşor de îngrijit comparativ cu un câine, deoarece este posibil să ai surprize. Personalitatea pisicilor diferă de la animăluţ la animăluţ, aşa că va trebui să te adaptezi din mers în foarte multe cazuri.
Sunt necesare câteva achiziţii
Atunci când iei o pisică acasă, ai nevoie şi de câteva accesorii esenţiale. Pe locul întâi se afla litiera şi nisipul. Există diverse modele de litiere pe piaţă, însă este foarte important să alegi un model care funcţionează atât pentru casa ta, cât şi pentru animal. Spre exemplu, poate tu îţi doreşti o litieră acoperită, cu uşiţa, pentru a păstra cât mai bine curăţenia. Ei bine, există posibilitatea ca pisica să nu ştie sau să nu accepte să folosească o litieră cu uşiţa, ci doar una fără uşă sau descoperită. Acelaşi lucru este valabil şi la capitolul nisip, deoarece o pisică poate să nu tolereze un anume tip de nisip.
Vei mai avea nevoie de boluri pentru mâncare şi apă, dar şi de jucării pentru pisici. Este de preferat să alegi mai mult de o jucărie pentru pisici pentru că animăluţul să aibă de unde alege. Nu uita că acestea au nevoie de mişcare zilnic şi că sunt animale cu instinct de vânătoare. Poţi alege dintre mai multe tipuri de jucării pentru pisici, de la undite şi până la şoricei sau mingiuţe.
În afară de jucărie pentru pisici, este o idee bună să achiziţionezi şi un covoraş pentru litiera, astfel încât animăluţul să nu împrăştie reziduuri de nisip prin casă.
O pisică îţi poate schimba viaţa în bine şi poate deveni companionul tău pentru mulţi ani de acum încolo. Dacă îţi doreşti ca totul să meargă ca pe roate, nu te grăbi să îţi iei o pisică până nu te informezi despre ce implică acest lucru şi nu simţi că eşti 100% sigur/ă.