- Publicat de: ePitești
- 3-10-2022, ora 10:55
- Știri
Centrul Cultural Pitești: Noi evenimente în perioada 3 – 7 octombrie
Centrul Cultural Pitești organizează, în perioada 3-7 octombrie 2022, noi evenimente cultural-educative și de dezvoltare personală, care pot fi urmărite online, pe pagina oficială de Facebook a instituției și pe site-ul oficial (www.centrul-cultural-pitesti.ro), acțiuni la care publicul are acces în limita locurilor disponibile:
Citiți și: Pitești. Urmează o săptămână plină de evenimente captivanteCenaclul „Armonii Argeșene”, coordonat de președintele Ligii Scriitorilor Români – Filiala Argeș, scriitorul dr. Adrian Mitroi, luni, 3 octombrie, de la ora 13.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
Reginele României – Elisabeta și Maria. Contribuții la făurirea statului român independent, unitar, național și la dezvoltarea culturii române
Prelegerea cu tema „Reginele României – Elisabeta și Maria. Contribuții la făurirea statului român independent, unitar, național și la dezvoltarea culturii române”, în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul „Cultură și Credință în Societatea Contemporană”, coordonat de conf. univ. dr. Marius Andreescu, de la Facultatea de Drept a Universității Pitești, eveniment care va avea loc luni, 3 octombrie, de la ora 15.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
Citiți și: Pitești: Se pregătesc evenimente de mare interes în Centru! Oamenii sunt așteptați“Monarhia constituțională a fost, oficial, forma de guvernământ a României între 1881 (anul încoronării ca rege a Principelui Carol I, aflat pe tron din 1866) și 1947.
De facto, existența monarhiei în România este mult mai veche, fiindcă titlul istoric de Domn (voievod) al Țărilor Românești poate fi asimilat cu acela de prinț (principe) sau rege.
Între 1881 și 1947, țara a fost condusă de patru suverani coborâtori din familia de Hohenzollern-Sigmaringen, o ramură cu veche tradiție a familiei imperiale germane.
Începând cu Regele Ferdinand I <Întregitorul>, suveranii care au urcat pe Tronul României au devenit o familie regală distinctă de cea germană, luând naștere <Familia Regală a României>.
Monarhia este forma de guvernământ sub care s-a construit statul național unitar și independent, a început edificarea României moderne.
Elisabeta a României, pseudonim literar Carmen Sylva, care se traduce din latină prin <cântecul pădurii>, a fost doamna, apoi regina României în timpul domniei soțului ei, Carol I.
Patroană a artelor, fondatoare a unor instituții caritabile, poetă, eseistă și scriitoare, a contribuit la dezvoltarea culturii române și a influențat favorabil multe dintre deciziile politice ale soțului ei, Regele Carol I.
Maria a României a fost principesă de coroană și a doua regină a României, în calitate de soție a principelui devenit ulterior Regele Ferdinand I al României. A fost mama Regelui Carol al II-lea.
Pe timpul războiului și-a acompaniat soțul în refugiu în Moldova, activând ca soră de caritate în spitalele militare, activitate care a făcut să fie numită în popor <mama răniților>.
În perioada Conferinței de Pace de la Paris (1919), dar și după încoronarea, alături de Regele Ferdinand, ca suverani ai României Mari (Alba Iulia, 15 octombrie 1922), a participat la o campanie diplomatică pentru recunoașterea internațională a statului român reîntregit, având întrevederi oficiale sau informale cu regele Angliei, cu președintele Statelor Unite ale Americii, cu prim-ministrul Franței Georges Clemenceau sau cu reprezentanți de marcă ai mass-media europene.
Este autoarea unor remarcabile scrieri cu un caracter memorialistic și a unor însemnări de război, a sprijinit dezvoltarea artelor și în general cultura română.
În expunerea noastră evocăm personalitatea Reginei Elisabeta și a Reginei Maria, precum și contribuția lor la formarea României moderne”, spune Marius Andreescu.
Restabilirea echilibrului prin punerea lucrurilor în ordine
Prelegerea cu tema „Restabilirea echilibrului prin punerea lucrurilor în ordine”, în cadrul proiectului de dezvoltare personală sub genericul „Clubul de lumină”, coordonat de terapeutul și scriitoarea Corina Caltan, marți, 4 octombrie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
„Este vorba de curățarea problemelor cotidiene printr-o metodă milenară și obținerea unui <eu> mai bun”, precizează Corina Caltan.
O viață în slujba artei
Dialogul cu tema „O viață în slujba artei”, în cadrul proiectului sub genericul „Aveți Cuvântul!”, coordonat de publicistul Valentin Uruc, avându-l invitat pe pictorul bisericesc Costel Iancu Anghel, miercuri, 5 octombrie, de la ora 14.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
„Născut la 3 octombrie 1942, Costel Iancu Anghel a absolvit Școala tehnică de cartografie postliceală.
A studiat gravura cu maestrul Marcel Olinescu și la Școala superioară de pictură bisericească cu maestrul Iosif Keber.
A ilustrat volumele <Marile bătălii ale românilor> de col. Romanescu și <Istoria militară a poporului român>, editată de Institutul de Istorie Militară.
A participat cu gravuri și picturi la numeroase expoziții colective și personale în țară și peste hotare.
Din 1980 lucrează pictură bisericească, restaurând și pictând biserici din toată țara”, informează Valentin Uruc.
Musicando con Adina Sima
Dezbaterea cu tema „Musicando con Adina Sima”, în cadrul proiectului sub genericul „La vama vremii”, coordonat de publicistul și scriitorul Nicolae Badiu, eveniment care se va desfășura miercuri, 5 octombrie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
„<Musicando con Adina Sima> – întâlnire cu o interpretă de canto, romanțe și muzică ușoară, argeșeancă de talie internațională, multiplu laureată a festivalurilor de profil, profesoară de muzică, creatoare și șlefuitoare de tinere talente! Adina Sima este invitata mea la <Vama Vremii>”, informează Nicolae Badiu.
Vasile Topârceanu, un artist desăvârșit
Dialogul cu tema „Vasile Topârceanu, un artist desăvârșit”, în cadrul proiectului sub genericul „Medalion cultural cu Stelian Necșoi”, coordonat de poetul, cantautorul, artistul plastic, profesorul de limba și literatura franceză Stelian Necșoi, eveniment care va avea loc joi, 6 octombrie, de la ora 17.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
“La noua ediție a proiectului meu am onoarea să îl am ca invitat pe domnul Vasile Topârceanu, un artist desăvârșit.
Născut în Ulmeni, județul Călărași, orfan de război, ajunge în anul 1957 în București, unde urmează cursurile Școlii Populare de Artă. Urmează o carieră strălucitoare, cu premii importante la festivaluri de renume (premiul al II-lea la Crizantema de Aur în 1986 și Trofeul festivalului în 1988).
Colaborează cu artiști români de valoare și cu mari compozitori români (Aurel Giroveanu), alături de care apare în diferite spectacole în țară.
M-a fermecat vocea cu care interpretează genuri muzicale precum romanțele și muzica populară, o voce caldă, dar și prestantă, atitudinea de artist desăvârșit.
Șarmul domniei sale vine și din felul cum povestește întâmplări prin care a trecut sau la care a fost de față.
Daca doriți să îl cunoașteți sau să îl revedeți (căci domnia sa a performat și în urbea noastră), vă așteptăm cu drag la Centrul Cultural Pitești, joi, 6 octombrie, de la ora 17.00”, spune Stelian Necșoi.
Motive arhetipale folclorice în creația unor mari compozitori
Conferința cu tema „Motive arhetipale folclorice în creația unor mari compozitori” și minirecital muzical, susținute de Trupa „Andrei&Adrian Tase”, dublu eveniment care va avea loc vineri, 7 octombrie, de la ora 12.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
„Conferința tematică este o surpriză pe care am pregătit-o pentru iubitorii genului, iar minirecitalul muzical va cuprinde piese din creația maestrului Tudor Gheorghe: <Valsul rozelor>, <Dorul călător>, <Salcâmii>”, informează Andrei și Adrian Tase.