- Publicat de: ePitești
- 19-06-2023, ora 11:31
- Știri
Compania Leoni, vândută! Ce se întâmplă cu angajații
Compania Leoni, vândută! Ce se întâmplă cu angajații
Citiți și: Pitești. S-a întâmplat în această seară la o școală din NordComisia Europeană a aprobat tranzacția prin care miliardarul austriac Stefan Pierer preia producătorul german de cabluri auto Leoni. prezent în România cu trei fabrici, inclusiv la Pitești, și aproximativ 13.000 de angajați, în cadrul unui acord de restructurare a datoriilor Leoni.
Comisia a concluzionat că achiziția propusă nu ridică probleme de concurență, având în vedere impactul limitat pe piață.
Citiți și: Pitești. La 18 ani te crezi „NINJA” la volan și mergi cu 144 km/oră pe bulevard!În primăvară, Leoni a anunțat că a ajuns la un acord cu creditorii, deținătorii de obligațiuni și cu Stefan Pierer, în calitate de investitor strategic, asupra unui concept de restructurare financiară, în vederea reducerii datoriilor și asigurării de noi lichidități.
Pierer controlează, prin intermediul grupului industrial Pierer Industrie AG (PIAG), producătorul de motociclete și mașini sport Pierer Mobility AG.
Deține, printre altele, mărcile KTM și Husqvarna Motorcycles, precum și grupul Pankl AG, activ în sectorul componentelor hi-tech pentru automobile.
O mare companie din Pitești va fi cumpărată de un miliardar austriac
Austriacul este creditat de Forbes cu o avere netă de 1,5 miliarde de dolari.
Potrivit acordului de preluare, Pierer va oferi Leoni o injecție de capital de 150 milioane de euro și va prelua datorii de 708 milioane de euro.
Suma reprezintă aproximativ jumătate din datoriile companiei.
Citește și: Cristian Gentea, planuri mari pentru un cartier din Pitești
O companie înființată de Pierer va deveni unicul acționar al Leoni AG, compania-mamă a grupului Leoni, care va fi delistată de la bursă.
Restructurarea va afecta doar compania Leoni AG, nu și filialele sale, furnizorii, clienții și angajații acestora, a precizat Leoni.
Leoni este un furnizor global de produse, soluții și servicii pentru gestionarea energiei și a datelor în industria auto.
În special, grupul german furnizează cabluri standardizate și cabluri de date pentru sistemele de cabluri.
Grupul are aproximativ 100.000 de angajați în 28 de țări și a generat vânzări consolidate de 5,1 miliarde de euro în 2021.
În România, Leoni deține trei fabrici, în Arad, Bistrița și Pitești, având aproximativ 13.000 de angajați.
Pierer Industrie AG, cu aproximativ 11.000 de angajați, a obținut venituri de 3,26 miliarde de euro în 2022, în creștere cu 20% comparativ cu anul anterior.
Detalii, AICI – Undă verde – Leoni, cu 3 fabrici în România, va fi preluat de un miliardar austriac
Update, 19 iunie, ora 11.31
Drept la replică LEONI Wiring Systems Romania:
,,Considerăm titlul articolului derutant și generator de controverse, pentru că el creează o impresie eronată cu privire la situația actuală a companiei Leoni.
Conform informațiilor prezentate chiar în cadrul materialului dumneavoastră, investitorul Stefan Pierer, a realizat o injecție de capital, ceea ce a dus la creșterea aportului său în companie și la obținerea calității de acționar majoritar.
Nu intră în discuție schimbări majore de viziune, iar acest proces nu afectează în nici un fel fabricile deținute de Grupul LEONI.
Situația angajaților companiei LEONI nu este nici pe departe una incertă, așa cum sugerează titlul dumneavoastră. Modificările în structura acționariatului vor asigura finanțarea operațiunilor grupului pe o perioadă îndelungată și vor ajuta la continuarea procesului de dezvoltare.
Subliniem că <restructurarea> amintită în comunicarea publică a grupului LEONI este una a <datoriilor>, așa cum este, de altfel, precizat.
Schimbările de acționariat nu impactează stabilitatea echipelor Leoni din România.
În acest moment, departamentele noastre de resurse umane recrutează activ în toate fabricile și își continuă eforturile de creștere a echipei, pentru a-și putea îndeplini proiectele curente.
Fabricile din România sunt recunoscute pentru rezultatele noastre de până acum și pentru experiența de gestionare a proiectelor complexe de producție de sisteme de cablaje și componente pentru cei mai cunoscuți producători de autovehicule din lume.
Cu aproape 12,000 de angajați și o forță de muncă în continuă expansiune, suntem și rămânem unul dintre cei mai mari și responsabili angajatori ai țării.”
Sursă foto: Descriptiv/Arhivă