930X122 MAIA

constructii

MANAGERII ANUNȚĂ UN NOU VAL DE SCUMPIRI

Managerii anunță un nou val de scumpiri. Institutul Național de Statistică (INS) a prezentat astăzi tendințele în evoluția activității economice din România în perioada mai-iulie 2019. Prognoza este realizată pe baza răspunsurilor primite de la manegerii din industria prelucrătoare, construcții, comerțul cu amănuntul și servicii.

Citiți și: Salarii mai mici în Argeș decât media națională

Creștere a activității în construcții și comerțul cu amănuntul.

Relativă stabilitate a numărului de salariați în industrie și servicii.

Citiți și: Veste proastă pentru petrecăreți!

Creștere a prețurilor în construcții și comerțul cu amănuntul.

Industrie prelucrătoare

În cadrul anchetei de conjunctură din luna mai 2019, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru perioada mai-iulie o creștere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural +14%). Pentru activitatea de fabricare a băuturilor se estimează, însă, o creștere accentuată (sold conjunctural +46%).

Referitor la numărul de salariaţi, se estimează o relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de +4% pe total industrie prelucrătoare.

Pentru preţurile produselor industriale se prognozează o creștere moderată (sold conjunctural +11%).

Construcţii

Potrivit estimărilor din luna mai 2019, în activitatea de construcţii se va înregistra o creștere a volumului producţiei (sold conjunctural +34%).

Managerii estimează și o creștere a numărului de salariaţi (sold conjunctural +18%).

În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii, se preconizează o creștere a acestora în perioada mai-iulie 2019 (sold conjunctural +24%).

Comerţ cu amănuntul

În sectorul comerţ cu amănuntul, managerii au estimat o tendinţă de creștere a activităţii economice (sold conjunctural +25%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra o creștere moderată (sold conjunctural +10%).

Angajatorii prognozează pentru aceste trei luni o creștere a numărului de salariaţi (sold conjunctural +19%).

Pentru următoarea perioadă, managerii societăţilor comerciale estimează și o scumpire a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +30%).

Servicii

Conform estimărilor din luna mai 2019, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte o creștere moderată în mai-iulie anul acesta (sold conjunctural +13%).

În sectorul de servicii se estimează o relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural +5%).

Pe de altă parte, potrivit opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea o tendinţă de creștere moderată (sold conjunctural +8%).

Donaris 555×222

Comentarii

New Profesional Consult 570×90